Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade investeringsskyddsavtal mellan Finland och Moçambique

Pressmeddelande 188/2004
3.9.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki, som för närvarande besöker Moçambique, undertecknade ett avtal om främjande och ömsesidigt skydd av investeringar mellan Finland och Moçambique vid en ceremoni idag i Maputo. För Moçambiques del undertecknades avtalet av landets stats- och finansminister Luisa Dias Diogo. Man kom överens om att inleda avtalsförhandlingar i samband med att Moçambiques president Joaquim Chissano besökte Finland i fjol. Förhandlingarna genomfördes i maj 2004 i Maputo.

Genom avtalet försöker Finland i första hand trygga en rättvis och jämlik behandling av finländska företag i Moçambique. Avtalet skyddar finländska företags investeringar från politiska risker och förutsätter att dessa investeringar inte diskrimineras jämfört med andra länders samt landets egna investeringar. Dessutom garanterar avtalet en fri rörelse för investerat kapital och dess avkastning in och ut ur landet. Avtalet förpliktar till ersättning av skador som orsakas av tvångsinlösen, beslag och övriga skador samt förutsätter att öppenhetsprincipen iakttas i fråga om bestämmelser som påverkar företagsverksamheten.

Finland har gällande avtal om främjande och skydd av investeringar med 48 länder. Bland de afrikanska länderna söder om Sahara har Finland redan tidigare ingått liknande avtal med Sydafrika, Namibia och Tanzania.

Moçambique är ett av Afrikas fattigaste länder, men under de senaste åren har landets ekonomiska tillväxt varit störst bland länderna i södra Afrika. Moçambique är Finlands viktigaste långvariga utvecklingssamarbetspartner. Däremot är de handelsrelationer mellan Finland och Moçambique som baserar sig på fri konkurrens fortfarande anspråkslösa.

Ett av det finländska utvecklingssamarbetets viktigaste mål är att genom handelspolitiska åtgärder stöda ekonomisk verksamhet i de länder som omfattas av utvecklingssamarbetet samt att även främja finländska investeringar i dessa länder. Man försöker finna metoder som tillåter att utvecklings- och handelspolitiska mål kan kombineras med företagens egna affärsekonomiska målsättningar. Avtalet om skydd av investeringar stöder denna strävan.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, handelspolitiska avdelningen, utrikesministeriet, e-post: [email protected], tfn 09 1605 5071.