Asem-samarbetet på EU-utrikesministrarnas dagordning

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 275/2004
10.9.2004





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 13 och 14 september. Under mötet diskuteras bland annat Asem-samarbetet samt unionens nya finansieringsram. Utrikesminister Erkki Tuomioja representerar Finland vid mötet.

Rådet har för avsikt att färdigställa ett beslutspaket gällande Asem-samarbetet mellan Europa och Asien. Den preliminära uppgörelsen om en utökning av Asems medlemsantal och beredningen av Asem-toppmötet i Hanoi den 8 oktober nåddes vid utrikesministrarnas inofficiella möte tidigare i september. Utöver EU:s nya medlemsländer har man från Asiens sida föreslagit Vietnam, Kambodja och Myanmar som nya Asem-medlemmar. Om det emellertid före inledningen av toppmötet i Hanoi inte har skett några framsteg i den politiska situationen och situationen gällande mänskliga rättigheter i Myanmar i enlighet med de villkor som man kom överens om i våras, har EU för avsikt att skärpa sin sanktionspolitik mot Myanmar. Dessutom överväger EU att öka sitt stöd till Myanmars demokratiska grupper samt till landets utbildnings- och hälsosektor.

Utrikesministrarna behandlar situationen i Irak och bland annat finansieringen av FN-verksamhetens säkerhetstrupper. EU godkände i somras en Irakstrategi på medellång sikt som skapar en grund för kontakter och dialog. FN har för avsikt att öka sin närvaro i Irak mellan november och januari för att bereda de parlamentsval som skall hållas i januari. Finland anser det vara viktigt att EU stöder FN:s närvaro i Irak och understöder en EU-finansiering av FN-verksamhetens säkerhetstrupper.

Även situationen i Darfur i Sudan tas upp. Rådet gör en bedömning av hur Sudan har uppfyllt de krav som FN:s säkerhetsråd ställde i sin resolution 1556 bland annat vad gäller underlättande av biståndstransporter och nedrustning. Den tidsfrist som fastställdes i resolutionen har nu löpt ut och rådet diskuterar eventuella ytterligare åtgärder. Angående yttre förbindelser diskuteras bland annat läget i området kring de stora sjöarna i Afrika, situationen gällande Iran samt utvecklingen i Vitryssland inför landets parlamentsval.

Utrikesministrarna diskuterar unionens kommande finansieringsram för 2007-2013. Ordföranden har för avsikt att redogöra för tidtabellen och tillvägagångssättet för höstens behandling. Finland stöder ordförandens målsättning att under hösten nå betydande framsteg i förhandlingarna. Det vore viktigt att man uppnår politiskt samförstånd om finansieringsramen i juni 2005. Finland anser det vara nödvändigt att innehållet i den nya finansieringsramen och reformen av EU:s finansieringssystem granskas sida vid sida.

Rådet har även för avsikt att besluta om vilka personer som rådet skall utnämna till ledamöter av kommissionen för den mandatperiod som inleds den 1 november 2004. Europaparlamentet skall ännu godkänna kommissionens ordförande och kommissionens övriga ledamöter som en helhet.

Närmare upplysningar: Jari Luoto, understatssekreterare för EU-ärenden, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456













EU
FN