Jubileumsåret Tove 100 har startat

Mumintrollens mamma, författaren och konstnären Tove Jansson kom genom sitt mångsidiga konstnärskap att inta en central roll i Finlands bildkonst under efterkrigsmodernismens guldålder.Hennes generation ville skapa konst på sina egna villkor, men få lyckades förverkliga denna ambition på lika särpräglat sätt som hon.

Tove 100 Foto: © Moomin Characters™

Fram till sina sista år arbetade Tove Jansson (1914–2001)  ständigt med att bredda och förnya sitt konstnärliga uttryck som bildkonstnär, illustratör och författare. Hennes konstnärskap kom att spegla en hel livsfilosofi, som fortfarande väcker genklang hos både barn och vuxna på alla håll i världen.

Genom sina internationella framgångar blev Tove Jansson en av de mest kända finländska konstnärerna i världen. År 2014 firas 100-årsjubileet av hennes födelse med att än en gång ge världen möjlighet att bekanta sig med hennes mångsidiga konstnärskap.

Jubileumsåret till ära har Tove 100-webbplats och Facebooksidor lanserats. Där presenteras olika sidor av Tove Janssons konst och liv.

Läs mera:
Tove 100-webbplats
Tove 100 Facebook
(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)