Utrikesminister Erkki Tuomioja undertecknade avtal om investeringsskydd mellan Finland och Guatemala

Pressmeddelande 122/2005
12.4.2005


Utrikesminister Erkki Tuomioja undertecknade ett avtal mellan Finland och Guatemala om främjande och skydd av investeringar vid en tillställning i Helsingfors den 12 april. För Guatemala undertecknades avtalet av landets utrikesminister Jorge Briz Abularach.

Man kom överens om att inleda förhandlingarna om ett avtal i samband med president Tarja Halonens besök i Guatemala i juni 2004 och avtalsförhandlingarna fördes i Guatemala i september 2004.

Genom avtalet försöker Finland trygga verksamhetsförutsättningarna för det finländska näringslivets investeringar i Guatemala. Avtalet garanterar att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med andra länders samt Guatemalas egna investeringar och ökar investeringsmiljöns stabilitet och förutsägbarhet. Utöver att främja och skydda finländska investeringar är målsättningen att medverka till utvecklingen inom Guatemalas ekonomi och respekten för internationella normer inom arbetslivet samt främja de sociala förhållandena och miljöskyddet i landet.

Finland har ingått avtal om skydd av investeringar med 50 länder. Av de latinamerikanska länderna har man redan ingått eller förhandlat fram avtal med Argentina, Brasilien, Costa Rica, Chile, Dominikanska republiken, Ecuador, El Salvador, Mexiko, Nicaragua och Uruguay.

Närmare upplysningar: kommerserådet Kimmo Sinivuori, e-post: [email protected], tfn 09 1605 6167, och pressattaché Anna Tonttila, tfn 09 1605 5356, e-post: [email protected], utrikesministeriet.