Avskaffande av diskriminering Finlands huvudtema vid kommissionen för mänskliga rättigheter

Pressmeddelande 91/2005
15.3.2005


Efter att ha fungerat som observatör i tio år inledde Finland i början av detta år sitt treåriga medlemskap i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Det är fråga om Finlands fjärde medlemskap. I sitt tal den 15 mars vid kommissionens 61 session i Genève redogjorde utrikesminister Erkki Tuomioja för Finlands huvudsakliga mål och tyngdpunktsområden under medlemskapsperioden 2005-2007.

Kommissionen för mänskliga rättigheter är en institution som skapar globala normer för mänskliga rättigheter. Den årliga sex veckor långa sessionen har till sin del bidragit till genomförandet av mänskliga rättigheter. Utrikesminister Tuomioja betonade i sitt inlägg de mänskliga rättigheternas universalitet och behovet av att ingripa i situationer som uppkommer i enskilda länder. Effektiviteten kunde ökas genom en strömlinjeformning av människorättsmaskineriet. Samtidigt borde de mänskliga rättigheternas betydelse även återspeglas i FN:s allmänna budget.

Tuomioja betonade att kampen mot terrorismen alltid bör ske med beaktande av de mänskliga rättigheterna. Iakttagandet av alla individers rättigheter har en avgörande betydelse även vid förebyggandet av terrorism. Finland önskar därför att kommissionen tydligt tar ställning i frågan och understryker rättsstatens och demokratiska processers betydelse. Med hänvisning till människans grundtrygghet betonade Tuomioja vapenexportförbud till länder där medborgarna utsätts för förföljelser och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Förhindrande av diskriminering har av tradition varit ett viktigt tema för Finland. Det finns förhoppningar om att förhindrandet av människohandel och särskilt våld mot kvinnor kunde få större uppmärksamhet under Finlands medlemskap. Enligt Tuomioja förekommer även allvarlig diskriminering på grund av sexuell läggning, vilket kommissionen bör ingripa i.

De framtida utmaningarna ligger inte så mycket i skapande av nya mekanismer, utan i verkställandet av befintliga normer. Finland anser det vara viktigt att man aktivt fortsätter utvecklingen av tilläggsprotokollet till den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Tilläggsprotokollet skulle skapa en mekanism genom vilken enskilda personer kunde överklaga överträdelser av rättigheterna, konstaterade Tuomioja.

Tuomioja betonade även stärkandet av minoriteters och ursprungsfolks rätt att delta. Föredömligt integreringsarbete har gjorts inom ramen för Europeiskt romskt forum. Genomförandet av de mänskliga rättigheterna främjas genom deltagande, såsom genom att ge frivilligorganisationer större möjligheter att påverka.

Avslutningsvis hänvisade Tuomioja till de aktuella hoten mot demokratin och mänskliga rättigheter. Det internationella samfundet bör se till att att de mekanismer som inrättats förhindrar uppkomsten av farosituationer, såsom omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och folkmord.

Utrikesministerns inlägg på engelska

Närmare upplysningar: Johanna Suurpää, chef för enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, tfn 040 724 0287.

















mänskliga rättigheter