Finland stöder byggandet av ett varningssystem för flodvågor

Pressmeddelande 119/2005
8.4.2005


Utrikesministeriet har beviljat 1,4 miljoner euro för byggandet av ett varningssystem för flodvågor i Indiska oceanen. Projektet omfattar en utvidgning av det nätverk av stationer för registrering av vattenståndet i realtid som installerats på öarna i området, en uppdatering av föråldrad utrustning, utbildning av stationsskötarna samt stationernas underhåll under de följande fem åren. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki beslutade om ärendet torsdagen den 7 april.

Projektet genomförs av Unescos mellanstatliga havsforskningskommission Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC). Organisationen Global Sea Level Observing System eller GLOSS, som fungerar under Unesco och som har specialiserat sig på havsmätningar, ansvarar för det tekniska genomförandet av projektet. Finland har för avsikt att meddela om sin finansiering vid IOC:s nästa möte om byggande, finansiering och samordning av varningssystemet, som kommer att hållas på Mauritius den 14-16 april.

Tsunamin den 26 december orsakade enorma skador i flera kuststater vid Indiska oceanen. Omedelbart efter katastrofen började man diskutera hur man skulle kunna undvika motsvarande förstörelse i framtiden. En metod är att skapa ett varningssystem med hjälp av vilket invånarna i området kan förbereda sig för en kommande tsunami och undvika allvarliga följder.

Om det mätningsnätverk som nu planeras hade varit i bruk i samband med jordbävningen under annandag påsk, skulle man i ett mycket tidigt skede efter jordbävningen ha kunnat konstatera att den tsunami den gav upphov till var exceptionellt liten. Således hade evakueringsåtgärderna bland annat vid Thailands kust blivit betydligt mer kortvariga eller helt undvikits.

Som bäst byggs fem landsvisa varningssystem i Indiska oceanen, men man har inte ännu börjat planera något gemensamt regionalt system. IOC fungerar som samordnare för den internationella utvecklingen av ett sådant varningssystem. Målsättningen är att regionens varningssystem skulle tas i bruk i mitten av 2006. Viktiga delar av varningssystemet, såsom stationer för mätning av vattenståndet, kan byggas och tas i bruk snabbt och fogas till redan befintliga varningssystem.

Den finansiering som nu beviljas är en del av de medel som Finland beviljat för återuppbyggnaden efter tsunamin, sammanlagt sju miljoner euro för 2005.

Närmare upplysningar: projektattaché Marita Meranto, enheten för Asien och Oceanien, tfn 09 1605 6405, samt docent Tapani Stipa, Havsforskningsinstitutet, tfn 09 613 941, gsm 040 505 8090.