Minister Lehtomäki till utvecklingsministermöte i Maastricht

Pressmeddelande 245/2004
25.10.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i EU:s inofficiella utvecklingsministermöte i Maastricht den 26-27 oktober. Mötets tema är FN:s millennieutvecklingsmål och uppnåendet av dem.

"Målsättningen för FN:s millennieutvecklingsmål är att avskaffa den extrema fattigdomen i världen. FN:s millenniedeklaration, dess värderingar och utvecklingsmål, utgör även ramen för Finlands utvecklingspolitik", konstaterar minister Lehtomäki.

Det nya utvecklingspolitiska program som regeringen godkände i början av året betonar kraftigt konsekvens för uppnående av utvecklingspolitiska mål. Finland har särskilt betonat inkluderande av handelsfrågor i utvecklingsländerna egna strategier för att minska fattigdomen. "Handel är ett av de effektivaste och mest varaktiga medlen för att lyfta utvecklingsländer ur fattigdomen”, beskriver utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki.

Vid mötet diskuteras även freds- och säkerhetsfrågor som en del av utvecklingen, framför allt i Afrika. ”Kopplingen mellan säkerhet och utveckling är stark”, beskriver minister Lehtomäki. "Endast stabila och säkra förhållanden möjliggör utveckling.” Med utvecklingssamarbete kan man göra långfristigt arbete för att öka säkerheten och stabiliteten och förebygga konflikter. Inrättandet av en ny tjänst för yttre förbindelser är ett viktigt steg för att främja konsekvensen inom unionens yttre förbindelser.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Anneli Vuorinen, tfn 09 160 56 272, utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, samt ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131669.









Finlands utvecklingspolitiska program(Länk till en annan webbplats.)

UM:s utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)

FN