Medborgardiskussion om utvecklingssamarbetet i Joensuu

Pressmeddelande 84/2005
11.3.2004


Utrikesministeriets Europainformation, Helsingforsprocessen och Joensuu universitet anordnar en offentlig medborgardiskussion i Joensuu den 14 mars 2005 kl. 14.00-15.30 i sal C2 i Joensuu universitets Carelia-byggnad.

Då Finlands utvecklingssamarbete i år firar 40-årsjubileum är temat för tillställningen i Joensuu ”Finlands utvecklingssamarbete 40 år – vad har vi gjort, vart är vi på väg?”. Evenemangets huvudtalare är utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki, som behandlar riktlinjerna för Finlands utvecklingssamarbete samt handelspolitikens betydelse för utvecklingen. Rådgivaren i utbildningsfrågor Heikki Kokkala från utrikesministeriet gör en utvärdering av utvecklingsmålet i FN:s millenniedeklaration att alla världens barn skall ha möjlighet till grundutbildning senast 2015. En lokal inblick i diskussionen ger missionssekreteraren Lea Honkanen, som berättar om sina erfarenheter av arbete med barn och HIV i Etiopien. Efter inläggen har tid reserverats för frågor från allmänheten och diskussion.

I Carelia-byggnadens entré kan man före evenemanget även bekanta sig med lokala organisationer som arbetar med utvecklingsfrågor. Bland annat Kehy-gruppen vid universitetet, Unifem, Amnesty, Rättvis handel och Maailmankauppa presenterar sin verksamhet.
Evenemanget ingår i en serie regionala globaliseringsseminarier som anordnas av Helsingforsprocessen, utrikesministeriets Europainformation, organisationsnätverket ”den globala medborgarplattformen”, Finlands studentkårers förbund och Ylehjälpen. Avsikten är att erbjuda medborgarna en möjlighet att delta i diskussionen om Finlands roll inom kontrollen över globaliseringen samt Helsingforsprocessens mål. I bakgrunden finns Helsingforsprocessens mellanrapporter som kan kommenteras av medborgarna fram till den 23 mars bland annat på utrikesministeriets webbsidor.

Diskussionen i Joensuu är den andra av sammanlagt 13 tillställningar i nästan alla landskap i Finland. Nedan anges tidpunkt och ort för kommande diskussioner om "Världen i landskapet":

15.3. Esbo
15.3. Tammerfors
16.3. Rovaniemi
17.3. Åbo
5.4. Uleåborg
11.4. Kajana
13.4. Mariehamn
9.5. Kuopio
I april-maj även i Karleby, Vasa, Villmanstrand

Till pressen för kännedom: Omedelbart efter medborgardiskussionen anordnas en presskonferens kl. 15.30-16.00 i kabinett AU270, 2 vån. i Aurora-byggnaden, som ligger bredvid Carelia-byggnaden.

Närmare upplysningar: Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen tfn 09 1605 5813, mobiltfn 040 551 5787, samt regioninformatör Anu Apo vid Europainformationen i Norra Karelen, tfn 010 3456 470, [email protected]






















UM:s utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)

UM:s Europainformation(Länk till en annan webbplats.)