Helsingforsprocessens medborgardiskussion i Kajana

Pressmeddelande 115/2005
7.4.2005


Utrikesministeriets Europainformation och Helsingforsprocessen anordnar tillsammans med sina samarbetsparter en offentlig medborgardiskussion om kontrollen över globaliseringen i Kajana. Diskussionen äger rum måndagen den 11 april kl. 9.00-12.15 i Kajana huvudbiblioteks Kalevala-sal, adress Kauppakatu 35.

Temat för evenemanget i Kajana är "Ung nu - beslutsfattare 2015!". Finska Unicef-föreningens styrelseordförande, riksdagsledamoten Astrid Thors håller ett anförande om barns rättigheter. Eeva Karjula framför ett inlägg som representant för studenterna. Efter inläggen har publiken, bestående av ungdomar, möjlighet att delta i diskussionen i olika arbetsgrupper. Tillställningen öppnas av Helsingforsprocessens biträdande generalsekreterare Sami Lahdensuo.

Evenemangen ingår i en serie regionala globaliseringsseminarier som anordnas av Helsingforsprocessen, utrikesministeriets Europainformation, organisationsnätverket ”den globala medborgarplattformen”, Finlands studentkårers förbund och Ylehjälpen. Avsikten är att erbjuda medborgarna en möjlighet att delta i diskussionen om kontrollen över globaliseringen samt Helsingforsprocessens mål. I bakgrunden finns Helsingforsprocessens mellanrapporter och utkastet till statsrådets globaliseringsutredning som fram till den 23 mars kan kommenteras av medborgarna bland annat på utrikesministeriets webbsidor.

Diskussionen i Kajana är den åttonde av sammanlagt 13 tillställningar som hålls i nästan alla landskap i Finland. Nedan anges tidpunkt och ort för kommande diskussioner i serien "Världen i landskapet":

18.4. Karleby
9.5. Kuopio
9.5. Vasa
18.5. Villmanstrand
23.5. Seinäjoki

Helsingforsprocessen har som syfte att genom samarbete mellan representanter för regeringar, företagssektorn och det civila samhället söka lösningar på viktiga globala problem. Målsättningen är effektivare multilaterala verksamhetsmetoder än för närvarande. Regeringen anordnar i september 2005 en Helsingforskonferens för att utvärdera processens rekommendationer. Resultaten från denna konferens kommer att stå till förfogande då FN:s generalförsamling skall bedöma uppnåendet av millenniedeklarationens mål samma höst. Regeringen bygger inom ramen för Helsingforsprocessen upp ett samarbete med sådana regeringar som på olika forum är redo att främja nya metoder för kontroll över globaliseringen.

Närmare upplysningar: Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 1605 5813, gsm 040 551 5787, Helsingforsprocessens biträdande generalsekreterare Sami Lahdensuo, gsm 040 507 2852, samt regioninformatör Seija Rossi vid Europainformationen i Kajanaland, tfn 010 3456 310, gsm 040 510 7523.