Nya ambassadörer till Nigeria, Kazakstan, Kirgizistan och Turkmenistan

 

Republikens president har idag den 8 augusti beslutat om följande ambassadörsutnämningar:

Anneli Vuorinen Utrikesrådet Anneli Vuorinen till chef för ambassaden i Abuja, Nigeria, från och med den 15 september 2008.

Vuorinen har sedan 2007 varit avdelningschef för avdelningen för globala frågor, och biträdande avdelningschef för samma avdelning 2005-2007. Vuorinen inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1985 och har också tjänstgjort vid politiska avdelningen och avdelningen för utvecklingssamarbete. Hon har bland annat varit chef för enheten för humanitärt bistånd och chef för enheten för ekonomisk och social utveckling.

Vuorinen har vid två tillfällen tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i Genève i Schweiz och vid Finlands ambassad i Sydkorea. Tidigare har hon varit sekreterare för internationella ärenden vid social- och hälsovårdsministeriet och innehaft olika informationsuppdrag.

Timo Lahelma Utrikesrådet Timo Lahelma övergår från utrikesministeriet till att tjänstgöra som ambulerande ambassadör i Kazakstan, Kirgizistan och Turkmenistan med början den 1 september 2008.

Lahelma tjänstgör för närvarande som ambassadör i Vilnius, Litauen där han tillträdde år 2004. Lahelma kom till utrikesministeriet 1972 och har tidigare tjänstgjort bl.a. vid generalkonsulatet i Leningrad. Vid ministeriet har han arbetat vid rättsavdelningen samt som OSSE:s representant i frågor som gäller Estlands ryska minoritet, som vice ordförande för OSSE:s så kallade Minsk-grupp som behandlade frågan om Nagorno-Karabach samt som konsultativ tjänsteman med ansvar för frågor om mänskliga rättigheter i Baltikum och på Balkan. 2001-2004 var han ambulerande ambassadör med Armenien, Azerbajdzjan och Georgien som ansvarsområde.