Utrikesminister Stubb: Centralasien nyckeln till stabilitet i hela OSSE-regionen

Pressmeddelande 240/2008
2.7.2008

Centralasien spelar en viktig roll i OSSE då regionen står inför många utmaningar och deltar aktivt i OSSE:s planer på ökat samarbete med Afghanistan, sade ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Alexander Stubb den 2 juli i Astana i Kazakstan.

Utrikesminister Stubb träffade president Nursultan Nazarbaev under sitt besök i Kazakstan. Foto: OSSE/Susanna Lööf "Att bygga stabilitet, välstånd och demokrati i regionen är livsviktigt för hela OSSE", sade Stubb vid den årliga sessionen för OSSE:s parlamentariska församling i Astana.

Stubb lyfte särskilt fram regionens viktiga bidrag när det gäller att bygga ett demokratiskt och stabilt Afghanistan. Stubb tangerade i sitt tal också idén om ett nytt säkerhetsavtal för det euroatlantiska området.

"Det finns skäl att utforska alla idéer som öppnar nya möjligheter till säkerhetssamarbete", sade han och tillade att han ser fram emot en dialog om europeisk säkerhet mellan alla parter.

"Inför förändringar är OSSE:s viktigaste principer hållbara. Tyngdpunkten ligger fortfarande på säkerhet genom samarbete, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen."

Under sitt besök i Astana träffade Stubb också president Nursultan Nazarbaev, senatens ordförande Kasym-Jomart Tokayev, utrikesminister Marat Tazhin och företrädare för politiska partier och det civila samhället.

Vid mötena betonade Stubb de möjligheter som Kazakstans förestående ordförandeskap i OSSE för med sig. Kazakstan har inför sitt ordförandeskap 2010 en unik chans att bevisa sin ledarskapsförmåga genom att förbereda sig väl och genom att genomföra reformer, sade han.

"Den pågående reformprocessen är ännu viktigare på grund av de möjligheter och utmaningar som ordförandeskapet medför", sade Stubb. "Vi i OSSE välkomnar framstegen som gjorts hittills, och vi hoppas att reformerna snabbt kan fortsätta inom sektorer såsom medier, val och politiska partier", konstaterade han.

Stubb uppmuntrade också till dialog med OSSE när det gäller alla reformer, i synnerhet i fråga om mötesfrihet, politiska partier, val, religionsfrihet och religiösa samfund.

"Jag vill också understryka behovet av att alla politiska krafter i samhället ska ha en möjlighet att bli hörda. Offentliga kammaren är ett uppskattat forum för denna dialog och jag skulle gärna se andra liknande möjligheter", sade Stubb. "Demokratin kan endast blomstra om hela samhället kan delta i den offentliga debatten."

Närmare upplysningar: chefen för sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet Aleksi Härkönen, tfn 0400 330 406, och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758

 

OSSE
utrikes- och säkerhetspolitik