Minister Lehtomäki företog nya exportfrämjande resor

"Jag uppskattade i morse att jag under mina 3,5 år som minister besökt rentav 53 olika stater och haft mer än hundra resdagar per år. Adderar man alla resor har jag sammanlagt rest i över ett år", berättade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki då hon träffade journalister över en kopp kaffe den 24 januari. De senaste resorna för främjande av export och internationalisering företog hon i januari till Kazakstan och till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten vid Persiska viken.

I Kazakstan hade jag sällskap av en handelsdelegation på över 30 personer och i länderna kring Persiska viken av en affärsdelegation på mer än 20 personer, berättade Lehtomäki. Båda resorna gick till länder där statens exportfrämjande åtgärder har betydelse. Finlands handel med Kazakstan växer snabbt, och därför öppnade jag Finpros nya exportcentrum i Kazakstan. Under min resa undertecknade länderna dessutom ett investeringsskyddsavtal, tillade ministern.

Persiska viken viktigt handelsområde för Finland

Förenade Arabemiraten är Finlands tredje viktigaste exportland bland de utomeuropeiska länderna efter USA och Kina. Landet är likt Saudiarabien en mycket rik stat, som Finland nu och i fortsättningen gör klokt i att ha aktiva handelsförbindelser med. Det är viktigt att upprätthålla bilaterala handelsförbindelser även av den anledningen att området inte har en alltför klar bild av Europeiska unionen.

Lehtomäki betonade att det ligger i Finlands eget intresse att upprätthålla mångsidiga handelsförbindelser även med för oss mer okända stater i olika väderstreck.

Minister Paula Lehtomäki EU förberedde frihandelsavtal under Finlands ordförandeskap

När det gäller de handels- och utvecklingspolitiska resultaten av Finlands halvår som EU-ordförande, som tog slut i december, nämnde Lehtomäki att åtgärder vidtogs i olika frågor även om WTO-förhandlingsrundan i slutet av december befann sig i stort sett i samma situation som i juli då Finland inledde sitt ordförandeskap. Under vår period - då förhandlingstakten avtog - förberedde EU sina planerade övergripande frihandelsavtal. EU strävar efter att ingå frihandelsavtal bland annat med Sydkorea, Indien och Asean.

Bakom dessa frihandelsavtal ligger en utvidgning av det handelspolitiska verksamhetsfältet. Dessa frågor har Finland begrundat i sitt nationella handelspolitiska program och EU i kommissionens meddelande "Ett konkurrenskraftigt Europa i världen". Tematiken handel och utveckling har blivit en central fråga, och under Finlands ordförandeskap antog EU initiativet om handelsrelaterat bistånd, Aid for Trade. Initiativet syftar till att stöda utvecklingsländernas handelskapacitet på olika sätt för att ge dem möjligheter till en mångsidigare export.

Under Finlands ordförandeskap beslutade EU även om ett modellavtal för skydd av investeringar. Inom utvecklingspolitiken fattade EU under vårt ordförandeskap beslut om nya finansieringsmekanismer, tillade Lehtomäki.

Situationen för EU:s konstitutionella fördrag diskuteras i Madrid

Lehtomäki, som även innehar uppdraget som Europaminister, berättade att hon själv under ordförandeskapet lett samråden för att utreda situationen för det konstitutionella fördraget. Fredagen den 26 januari ordnar Spanien ett möte i Madrid för att kartlägga den aktuella situationen, och Lehtomäki representerar Finland vid mötet.

Syftet med Madridmötet är att ge det nuvarande ordförandelandet Tyskland stöd i dess strävan efter att utarbeta en så kallad färdplan för det fortsatta arbetet. Lehtomäki uppskattade att Tyskland siktar på att genomföra en noggrannare förhandlingsrunda med medlemsstaterna om det fortsatta arbetet i april-maj.

Webbutsändning av ministerns presskonferens(Länk till en annan webbplats.)