Finland börjar den 1 december 2022 behandla ansökningar om Schengenvisum som tas emot i Kazakstan och Kirgizistan

Samarbetet enligt avtalet om representation i viseringsärenden mellan Finland och Estland samt Finland och Litauen upphör den 1 december 2022. Därefter kommer Finland att själv behandla alla visumansökningar som lämnas in i Kazakstan, inklusive de ansökningar om visum för säsongsarbete som tidigare behandlats i Moskva.

Samtidigt slutar också samarbetet i viseringsärenden med Schweiz i Bishkek, Kirgizistan, vilket betyder att de ansökningar som lämnas in i Kirgizistan, även visum för säsongsarbete, kommer att behandlas av Finlands ambassad i Astana. Medborgare i Kazakstan och Kirgizistan och personer som bott permanent i dessa länder (minst 6 månader) kan i fortsättningen besöka VFS Globals verksamhetsställen i Astana, Almaty eller Bishkek. Verksamhetsställenas kontaktinformation nedan.

Nya webplats: visa.finland.eu, välj land och att boka tid välj Book an appointment

I Kazakstan ska frågor som gäller visumärenden skickas per e-post till [email protected]. Frågor besvaras också av VFS Helpline: 77273505107.

I Kirgizistan ska frågor som gäller visumärenden skickas per e-post till [email protected] eller skötas per telefon 996312962639

Verksamhetsställenas adresser:

Astana: Office 111, 11th floor, building 6/1, Business Centre «Kaskad», Kabanbay Batyr ave, Astana, 10000 Kazakhstan

Almaty: Office 104, 1th floor Business Center Grand Alatau, 28 V Timiryazeva str., Almaty, 50000 Kazakhstan

Bishkek: 11th floor, 103 Ibraimova Str, Business Centre Victory, Bishkek, Kyrgyzstan