Koronavirusuutiset Italiassa

Koronavirusuutiset Italiassa

Poikkeustilaa Italiassa on jatkettu 31.3. 2022 saakka. Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville jatkuvat. EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus sekä negatiivinen koronatesti (molekylaarinen 48 h tai antigeenitesti 24h) ennen maahantuloa 31.1.2022 asti. Suomeen matkustavilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Rokotustodistuksen lisäksi 28.12.21-31.1.22 välisenä aikana kaikkien yli 16 vuotiaiden matkustajien tulee näyttää negatiivinen koronatestitulos joka suoritettu max 48h ennen maahantuloa.

Koronavirusuutiset Italiassa

Poikkeustilaa Italiassa on jatkettu 31.3. 2022 saakka. Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville jatkuvat. EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus sekä negatiivinen koronatesti (molekylaarinen 48 h tai antigeenitesti 24h) ennen maahantuloa 31.1.2022 asti.
Suomeen matkustavilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Artikkelia muokattu 19.1.2022. Alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.2020.

Kaikilta Suomeen matkustavilta (paitsi Suomen kansalaisilta tai pysyvästi Suomessa asuvilta) vaaditaan rokotus- tai sairastetun tautitodistuksen lisäksi 31.1.22 asti negatiivinen koronavirustesti,  joka tehty max 48h ennen maahantuloa. Alle 16 - vuotiailta lapsilta ei vaadita koronatestiä.

Suomeen matkustavilla tulee myös olla todistus koronarokotussarjasta (kulunut 7 vrk) tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Esitettävän todistuksen tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen. Todistukseksi käy myös oikeaksi todistettu käännös. Todistus voi olla myös EU:n digitaalinen covid-todistus. Ilman yllämainittuja todistuksia Suomeen pääsee vain välttämättömästä syystä.

Huomaathan, että eri lentoyhtiöillä saattaa olla omia lisärajoituksia, jotka tulee aina itse tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa. Lisätietoja: Finnair(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustajan maahan pääsystä päättää Rajavartiolaitos rajatarkastuksen yhteydessä.

Lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta https://raja.fi/korona-info(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (linkki toiselle verkkosivustolle)

​​​​Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. 

Lisätietoja rajoituksista, ohjeistuksia:

THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Raja: tiedotteet rajaliikenteestä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Italian matkustustiedote(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suurlähetystön asiakaspalvelu 

Rooman suurlähetystön (+39 06 852231) ja Milanon toimipisteen puhelinpalvelu (+39 02 250 61474) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12. Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected] (konsuliasiat) tai [email protected] (muut asiat).

Konsulaatin asiakaspalvelu toimii ajanvarauksella. Ajanvaraukset Rooma ja Milano:

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen: [email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Hyvä matkavakuutus(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) on turva matkalla.


Maahantulo ja liikkumisrajoitukset Italiaan matkustaessa

EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus, jolloin viimeisen pistoksen jälkeen pitää olla kulunut 14  vuorokautta tai lääkärintodistus jo sairastetusta koronavirustaudista. Kaikkien maahan saapuvien matkustajien tulee esittää negatiivinen koronatesti (molekylaarinen 48h tai antigeenitesti 24h) ennen matkustamista 31.1.2022 asti. Testivaatimus koskee myös rokotettuja matkustajia.  

Rokottamattomat matkustajat joutuvat noudattamaan lisäksi 5 päivän karanteenia, jonka jälkeen on tehtävä negatiivinen koronatesti.

Italiaan saapuvien tulee täyttää elektroninen EU Passenger Locator Form https://app.euplf.eu/#/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Huomioi lisäksi lentoyhtiöiden omat säännökset.

Italia rajoittaa saapumista maahan EU:n ulkopuolisista maista. Maahantulon edellytykset tulee tarkistaa Italian viranomaisilta.

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Monet kaupungit ovat palauttaneet maskipakon ulkosalla paikoissa joissa kerääntyy paljon ihmisiä esimerkiksi kaupungin keskusta ja suuret ostoskadut. Maskipakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia eikä heitä, jotka fyysisen vamman vuoksi eivät voi käyttää maskia.
Muista tarkistaa säännöt oman matkakohteesi osalta. Maskia on pidettävä aina mukana ja julkisissa sisätiloissa se on edelleen pakollinen.

Maahantulosäännöistä ja mahdollisista poikkeuksista voi lukea Italian ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia.

EU:n koronatodistus (EU digital COVID certificate/Digital green certificate) vaaditaan 6.8 alkaen pitkän matkan juniin ja julkiseen liikenteeseen. Huomaa, että todistus vaaditaan myös Italian lentokentillä turvatarkastuksen jälkeisellä alueella. Sääntö koskee myös yli 12 vuotiaita lapsia. 
 

Ajalla 6.12.2021 - 31.3.2022 on voimassa Super Green pass joka tarkoittaa, että sisäänpääsy tiettyihin paikkoihin niin kuin ravintolan sisätiloihin, museoihin, tapahtumiin, yökerhoihin, jalkapallostadionille ja hiihtohisseihin pääsee ainoastaan rokotustodistuksella tai todistuksella sairastetusta koronavirustaudista, ei siis enää negatiivisella testituloksella. Lisätietoja eri passien tarpeesta Italian hallituksen sivuilla (linkki toiselle verkkosivustolle).(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Italia on jaettu eri tartuntariskin alueeseen värein valkoinen-keltainen-oranssi-punainen, joista kukin sisältää erinäisiä lisärajoitustoimia kansallisten rajoitustoimien lisäksi. Mainitut lisärajoitukset on listattu Italian hallituksen sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Kunkin alueen luokittelu ja rajoitustilanne muuttuvat tartuntatilanteen mukaisesti.

Kulloinkin voimassa olevat alueelliset rajoitustoimenpiteet tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta.
 
Positiivinen koronatestitulos tai oireita Italiassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Italian terveysministeriön sivuilta löytyvät kaikkien päivystävät koronapuhelimet  Numero verdi regionali(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Linkki artikkeliin "Jos matkustat, varaudu koronasta aiheutuviin yllätyksiin matkalla" https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/jos-matkustat-varaudu-koronasta-aiheutuviin-yllatyksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (linkki toiselle verkkosivustolle).

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italian ulkoministeriön sivuilta tietoa maahantulosta Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja matkustustiedote Viaggiare Sicuri kysely(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500 ja paikallisilta terveysviranomaisille  Numero verdi regionali (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Yleinen hätänumero on 112.