Koronavirusuutiset Italiassa

EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta ei enää vaadita rokotustodistusta eikä myöskään negatiivista testitulosta 1.6.22 alkaen. Suomeen matkustavilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

EU- ja Schengen – maista Italiaan matkustavilta ei enää vaadita rokotustodistusta eikä myöskään negatiivista testitulosta 1.6.2022 alkaen. Maskipakko (FFP2) Italiaan päin matkustaessa säilyy lentokoneessa. 
Suomeen matkustavilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Artikkelia muokattu 1.6.2022. Alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.2020.

Maahanpääsyyn riittää yksi seuraavista todistuksista: rokotustodistus, todistus sairastetusta taudista tai negatiivinen testitulos.​​​​​ Jos matkustajalla ei ole näyttää negatiivista testitulosta hänet ohjataan rajanylityspaikalla testiin. Suomen kansalainen pääsee aina palaamaan Suomeen myös ilman edellä mainittuja todistuksia, mutta hänet ohjataan testiin rajanylityspaikalla.

Esitettävän todistuksen tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen. Todistukseksi käy myös oikeaksi todistettu käännös. Todistus voi olla myös EU:n digitaalinen covid-todistus.

Huomaathan, että eri lentoyhtiöillä saattaa olla omia lisärajoituksia, jotka tulee aina itse tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa. Lisätietoja: Finnair(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustajan maahan pääsystä päättää Rajavartiolaitos rajatarkastuksen yhteydessä.

Lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta https://raja.fi/korona-info(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (linkki toiselle verkkosivustolle)

​​​​Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. 

Lisätietoja rajoituksista, ohjeistuksia:

THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Raja: tiedotteet rajaliikenteestä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Italian matkustustiedote(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suurlähetystön asiakaspalvelu 

Rooman suurlähetystön (+39 06 852231) ja Milanon toimipisteen puhelinpalvelu (+39 02 250 61474) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12. Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected] (konsuliasiat) tai [email protected] (muut asiat).

Konsulaatin asiakaspalvelu toimii ajanvarauksella. Ajanvaraukset Rooma ja Milano:

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen: [email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Hyvä matkavakuutus(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) on turva matkalla.


Maahantulo ja liikkumisrajoitukset Italiaan matkustaessa

EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta maahantulon yhteydessä ei enää vaadita rokotustodistusta tai negatiivista testitulosta. Maskipakko (FFP2) säilyy Italian sisäisillä lennoilla sekä Italiaan suuntaavilla lennoilla.

Huomioi lisäksi lentoyhtiöiden omat säännökset.

Italia rajoittaa saapumista maahan tietyistä EU:n ulkopuolisista maista. Maahantulon edellytykset tulee tarkistaa Italian viranomaisilta.

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Maski on julkisissa liikennevälineissä edelleen pakollinen. Maskipakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia eikä heitä, jotka fyysisen vamman vuoksi eivät voi käyttää maskia.

Maahantulosäännöistä ja mahdollisista poikkeuksista voi lukea Italian ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Italiassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Italian terveysministeriön sivuilta löytyvät kaikkien päivystävät koronapuhelimet  Numero verdi regionali(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Linkki artikkeliin "Jos matkustat, varaudu koronasta aiheutuviin yllätyksiin matkalla" https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/jos-matkustat-varaudu-koronasta-aiheutuviin-yllatyksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (linkki toiselle verkkosivustolle).

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italian ulkoministeriön sivuilta tietoa maahantulosta Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja matkustustiedote Viaggiare Sicuri kysely(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500 ja paikallisilta terveysviranomaisille  Numero verdi regionali (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Yleinen hätänumero on 112.