Koronavirusuutiset Italiassa

Koronavirusuutiset Italiassa

Maskipakko voimassa koko Italiassa. Kansallisia koronarajoituksia on kiristetty 6.11. alkaen. Alueiden välillä on eroja rajoituksissa. Matkustajien saapuminen Italiaan EU- ja Schengen –maista on sallittua mutta osaan maista saattaa kohdistua rajoituksia.

Maskipakko voimassa koko Italiassa. Kansallisia koronarajoituksia on kiristetty 6.11. alkaen. Rajoitukset voimassa 3.12 saakka. Alueiden välillä on eroja rajoituksissa. Italia on jaettu kolmeen eri riskialueeseen. Matkustajien saapuminen Italiaan EU- ja Schengen –maista on sallittua mutta osaan maista saattaa kohdistua rajoituksia.

Suomi on palauttanut sisärajavalvonnan Italian ja Suomen väliseen liikenteeseen 19.9. alkaen. Suomesta Italiaan voi matkustaa rajoituksetta.

Seuraavista maista tai seuraavien maiden kautta Italiaan matkustavilta vaaditaan edellisen 72 tunnin aikana otettua, tulokseltaan negatiivista koronavirustestiä tai vaihtoehtoisesti Italiaan saapumisen yhteydessä tehtävää koronavirustestiä: Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, Hollanti, Belgia, Espanja, Ranska ja Tsekki.

Italia rajoittaa saapumista maahan EU:n ulkopuolisista maista. Matkailijat, jotka ovat vierailleet EU:n ulkopuolisissa maissa  14 päivän aikana, tulee tehdä siitä selvitys maahantulon yhteydessä omailmoituslomakkeella.  

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Artikkelia muokattu 5.11. alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.

Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin.

Maahantulo ja liikkumisrajoitukset

Matkustajien saapuminen Italiaan EU- ja Schengen –maista on sallittua, mutta osaan maista saattaa kohdistua rajoituksia tai maahanpääsyn edellytyksiä, kuten negatiivinen koronavirustestitulos. Maahantulon yhteydessä voidaan vaatia selvitys omailmoituslomakkeella matkaa koskevista yksityiskohdista ja 14 päivän aikana vierailluista maista.

Maahantulosäännöistä voi lukea Italian ulkoministeriön sivuilta

Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia, esim. Sardinian ja Sisilian saarille saapumiseen tarvitaan ennakkoon rekisteröityminen.

Hallitus suosittelee käyttämään yksityisautoa tai julkista liikennettä vain työn, opiskelun tai terveydellisten syiden takia.  

Alkaen 6.11. koko maassa on ulkonaliikkumiskielto kello 22-05 välisenä aikana, jolloin voi liikkua vain perustellusta syystä (esim. työ, terveys) ja liikkumiseen tarvitaan Italian sisäministeriön sivuilta löytyvä omailmoituslomake.  Kaupungeissa voi olla erillisiä suljettuja alueita myös muina kellonaikoina. Kauppakeskukset suljetaan viikonloppuisin sekä juhlapäivinä ja niiden aattoina. Apteekit, päivittäistavarakaupat sekä lehti- ja tupakkakioskit ovat auki.

Julkisen liikenteen matkustuskapasiteettia vähennetään. Museot ja näyttelytilat on suljettu.

Maskin käyttö on pakollista sekä sisä- että ulkotiloissa, silloin kun turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Maskipakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia eikä heitä, jotka fyysisen vamman vuoksi eivät voi käyttää maskia. Ulkona urheillessa maskia ei tarvitse pitää. Sääntöjen rikkomisesta voi olla seuraamuksena sakko. 

Kokoontumisrajoitukset ja muut ohjeet

Italia on 6.11. alkaen jaettu kolmeen eri tartuntariskin alueeseen värein keltainen-oranssi-punainen, joista kukin sisältää erinäisiä lisärajoitustoimia kansallisten rajoitustoimien lisäksi. Mainitut lisärajoitukset on listattu Italian hallituksen sivuilla.

Kunkin alueen luokittelu ja rajoitustilanne voi muuttua nopeastikin. Alueita ja rajoitustoimenpiteitä uudelleenarvioidaan viikon välein ja niiden minimivoimassaoloaika on 15 päivää.

Kulloinkin voimassa olevat alueelliset rajoitustoimenpiteet tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta.

Joukkokokoontumiset eivät ole sallittuja.

Koronavirustartuntaa epäilevien (hengitystieinfektion oireet sekä yli 37,5 asteen kuume) tulee pysytellä kotonaan ja ottaa yhteyttä omalääkäriin.

Lämpötilan mittauksia voidaan tehdä julkisilla paikoilla, lentokentillä, juna-asemilla ja ravintoloissa. 

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italia rajoittaa maahantuloa sekä kauttakulkua. Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuilla.

Italian viranomaisten tiedotusta voi seurata englanniksi osoitteessa:  http://www.protezionecivile.it/web/guest/home

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500.

Yleinen hätänumero on 112.

Suurlähetystön asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Rooman suurlähetystön (+39 331 664 0852) ja Milanon toimipisteen puhelinpalvelu (+39 02 250 61474) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12. Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected] (konsuliasiat) tai [email protected] (muut asiat).

Konsulaatin asiakaspalvelu toimii rajoitetulla aukiololla. Ajanvaraukset Rooma ja Milano:

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen: [email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Hyvä matkavakuutus on turva matkalla.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Suomi jatkaa sisärajoilla maakohtaisia maahantulon rajoituksia 19.9. alkaen. Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Italian välisessä liikenteessä. Maalistaus voi muuttua viikoittaisen tarkastelun myötä. Sisärajavalvontaa on tarkoitus jatkaa, kunnes 23. marraskuuta tulee käyttöön uusi testaukseen perustuva toimintamalli Tällöin EU- ja Schengen-maiden sisärajatarkastukset korvataan terveysturvallisuustoimilla.

Maahantulon rajoitusten rinnalle on otettu käyttöön 1.10 siirtymäkauden menettelyjä.

Sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

 

Lisätietoja:
 THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä (sivu päivittyy). 

Sisäministeriön tiedote: Maahantulon rajoituksia muutetaan koronatilanteen perusteella

Suomen hallituksen hybridistrategian toteuttaminen rajaliikenteessä ja matkustamisessa

Raja: tiedotteet rajaliikenteestä

Italian matkustustiedote

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. 

Rooman-suurlähetystö Twitterissä.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta Ulkoministeriön sivuilla.

Koronavirusuutiset Ulkoministeriön sivuilla.