Matti Lassila on uusi Suomen Italian suurlähettiläs

Matti Lassila on aloittanut uutena Suomen Italian suurlähettiläänä syyskuussa – hän luovutti valtuuskirjansa Italian presidentti Sergio Mattarellalle perjantaina 22.9.2023.


Italian tasavallan presidentti Sergio Mattarella otti vastaan Suomen Italian suurlähettiläs Matti Lassilan valtuuskirjan 22.9.2023. Kuva: Presidenza della Repubblica Italiana

Rooma on Lassilan kymmenes asemapaikka – takana on pitkä ura ulkoministeriössä, ja siihen on mahtunut työskentelyä Marseillessa, Dublinissa, Teheranissa, Genevessä, Prahassa, Brysselissä, Abu Dhabissa, Beirutissa sekä viimeisimpänä Bagdadissa.

”Minulla on kokemusta sekä Rooman tyyppisistä kahdenvälisistä edustustoista että monenvälisistä edustustoista, kuten Genevestä ja Suomen Brysselin EU-edustustosta. Olen hyvin iloinen ja tyytyväinen että olen nyt päässyt Roomaan komennukselle. Uraani on mahtunut paljon vaihtelevia tehtäviä ja aina on löytynyt uutta kiinnostavaa opittavaa – nyt odotan Suomen ja Italian välisiin asioihin perehtymistä”, Lassila sanoo.

Italia on Lassilalle tuttu lapsuudesta

Lassila tuntee Italiaa entuudestaan, koska hänen isänsä palveli Rooman suurlähetystössä vuosina 1969-1972, ja Lassila kävi tuolloin englanninkielistä koulua Roomassa. Samalla italian kieli tarttui mukaan.

”Opin jo tuolloin arvostamaan paikallisia ihmisiä ja kulttuuria ja vielä on italian taitoa jäljellä, vaikka sitä täytyy nyt päivittää, ja Italia on tietysti muuttunut jonkin verran 50 vuodessa”, sanoo Lassila.

Ulkoministeriön diplomaateilta löytyy tyypillisesti osaamista monista eri aloista, mutta Lassila on urallaan perehtynyt erityisesti kauppapolitiikkaan Genevessä ja Brysselissä työskennellessään sekä Lähi-idän historiaan ja poliittiseen tilanteeseen – onhan useampi asemapaikka sijainnut Lähi-idässä.

Odotuksissa kauppasuhteiden edistämistä ja koko maahan tutustumista

Uudelta tehtävältään Lassila odottaa Suomen ja Italian suhteiden tiivistämistä jatkossakin edeltäjien jo tekemän hyvän työn pohjalta.

”Suomella ja Italialla on perinteisesti ollut hyvät suhteet. Meillä on jo paljon kauppa- ja kulttuurivaihtoa. Luonnollisesti olisi hienoa, jos voisimme vahvistaa Suomen vientiä Italiaan sekä suomalaisten ja italialaisten yritysten yhteistyötä. Meillä on suurlähetystössä kaksi kansainvälisen kaupan asiantuntijaakin tekemässä tätä tärkeää työtä. Lisäksi odotan tutustumista Italian tämän päivän sisäpolitiikkaan sekä Italiaan EU-maana.”

Suomen Italian suurlähetystö sijaitsee Roomassa, mutta Lassila aikoo tutustua koko maahan.

”Italia kiinnostaa minua kokonaisuudessaan: yhteiskuntana, valtiona sekä historiallisesti. Odotan maan eri osiin perehtymistä ja aion kiertää ympäri Italiaa tapaamassa kunniakonsuleitamme, joita Suomella on kymmenessä kaupungissa eri puolella Italiaa sekä lisäksi San Marinossa ja Maltalla.”