Oikeushallinnon asiantuntijoita koulutetaan siviilikriisinhallinnan tehtäviin


Ulkoasiainministeriö järjestää yhdessä oikeusministeriön ja valtionsyyttäjäviraston kanssa oikeusvaltion vahvistamista kriisialueilla koskevan Rule of Law -kurssin 23.-28. syyskuuta.

Koulutus on suunnattu tuomareille, syyttäjille ja vankeinhoitolaitoksen henkilöstölle, yhteensä 33 osanottajalle. Mukaan on kutsuttu asiantuntijoita myös EU:n hakijamaista, Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Puolasta.

Koulutuksella annetaan valmiuksia paitsi yleiseen siviilikriisinhallintaan, myös erityisvalmiuksia oikeusvaltion vahvistamista koskevien kysymysten käsittelyyn kriisialueilla. Oikeusvaltiotehtäviin on suomalaisia sijoittunut tähän mennessä eri järjestöjen tehtäviin mm. Balkanin, Itä-Timorin sekä Afrikan kriisialueille. Oikeusvaltion vahvistaminen on myös yksi EU:n siviilikriisinhallinnan neljästä peruspilarista.

Koulutustilaisuus on osa ulkoasiainministeriön toteuttamaa kansallista siviilikriisinhallinnan koulutusohjelmaa, joka käynnistettiin keväällä 2001. Ohjelmalla luodaan asiantuntijareserviä erityisesti YK:n, ETYJ:n sekä EU:n kriisinhallintatehtäviin. Oikeusvaltiokoulutuksen lisäksi UM on järjestänyt koulutusta siviilikriisinhallinnan nopean lähtövalmiuden asiantuntijoille (ns. REACT-koulutus).

Nyt järjestettävä koulutustilaisuus on järjestyksessä toinen oikeusvaltioasiantuntijoille suunnattu tilaisuus. Edellinen toteutettiin viime vuonna. Kurssin jälkeen Suomella on käytettävissään runsaan 50 oikeusvaltioasiantuntijan reservi.

Tilaisuus järjestetään Kirkkonummella, Johtamistaidon opistolla Aavarannassa.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Irmeli Mustonen, ulkoministeriö, puh. 160 55 275, kehitysyhteistyöneuvos Markku Laamanen,ulkoministeriö, puh. 160 56 496, ja ylitarkastaja Jussi Tikkanen, oikeusministeriö, puh. 160 67 779












Koulutustilaisuuden ohjelma

ETYJ
EU
YK
kriisinhallinta