Mikä on Schengen-viisumi?

Schengen-viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista tai tilapäistä vierailua varten enintään 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla. Yhden Schengen-maan viisumi oikeuttaa matkustamiseen kaikkien Schengen-maiden alueella, mutta sitä haetaan matkan pääkohdemaalta. Jos matkustat useaan eri Schengen-maahan, joista mikään ei ole pääkohdemaa, hae viisumia maalta johon tulet ensimmäiseksi.

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria*, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania*, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
*Romanian ja Bulgarian jäsenyys on kuitenkin poikkeuksellinen – passintarkastusten poistuminen koskee vain lento- ja meriliikennettä. Maarajoilla passintarkastukset ovat edelleen voimassa.

Viisumin myöntämisen edellytyksenä on, että poistut Schengen-alueelta ennen kuin viisumin voimassaoloaika päättyy. Lisäksi sinulla tulee olla riittävät rahavarat oleskelun kattamiseen ja matkan tarkoitukseen liittyvät selvitykset.

Viisumin myöntäminen perustuu EU:n yhteiseen viisumisäännöstöön (810/2009)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja 2.2.2020 alkaen sovellettavaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) 2019/1155(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (muutokset viisumisäännöstöön).

Osa Schengen-valtioista edellyttää, että niitä kuullaan viisumihakemuksista, joita tiettyjen maiden kansalaiset jättävät muille Schengen-valtioille. Katso lista erityisryhmistä ja maista, joiden kansalaisia ennalta kuuleminen koskee (englanniksi)(Linkki toiselle web-sivustolle.).