Suomi Unkarissa

Unkarissa asuvien suomalaisten määrää on vaikea arvioida, sillä lyhytaikaiset muutot eivät näy tilastoissa. Unkarissa asuu arviolta noin 300 suomalaista.

Yritysmaailman lisäksi suomalaisia on sijoittunut mm. opettajiksi ja tutkijoiksi unkarilaisyliopistoihin. Kolmessa suurimmassa yliopistossa, Budapestissa, Debrecenissä ja Szegedissä, on Opetushallituksen lähettämä suomen kielen lehtori. Kaikkien unkarin kieltä pääaineenaan opiskelevien unkarilaistenkin opinto-ohjelmaan kuuluu suomen kielen peruskurssi.

Maahan muuttaneille tai muuttoa harkitseville Unkarin suomalaiset -yhdistys ja sen ylläpitämä Suomi-koulu ovat oivallinen tutustumiskanava. Budapestissa toimii myös vuonna 2004 toimintansa aloittanut Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden keskus FinnAgora. Unkarin ja Suomen välinen ystävyyskaupunkitoiminta on vilkasta: ystävyyskaupunkipareja on peräti 63. Toimintaa koordinoi Unkarissa valtakunnallinen Unkari–Suomi Seura. Näiden lisäksi Unkarissa toimii myös itsenäisiä Suomi-ystävyyspiirejä. Budapestissä Kalevala Ystävyyspiiri järjestää säännöllisesti ohjelmia Suomesta kiinnostuneille.