Uusi suomalaiskohde UNESCOn maailmanperintölistalla

UNESCOn maailmaperintökohdelista kasvoi 18 kohteella järjestön viimeviikkoisessa kokouksessa Vilnassa. Pohjanlahden kapeimman kohdan eli Merenkurkun saaristo on ensimmäinen listalle päässyt suomalainen kulttuurimaisema. Saaristossa on ainutlaatuisella tavalla havaittavissa maan kohoaminen.

Jääkaudella paksu jääpeite kohdisti maankuoreen valtavan paineen ja painoi sen jopa 1000 metriä nykyistä tasoa alemmas. Alue vapautui jään alta noin 10 000 vuotta sitten, ja siitä lähtien kuiva maa on tasoittavan kohoamisen eli isostasian seurauksena jatkuvasti vallannut alaa mereltä. Maa kohoaa saarilla noin sentin vuodessa. Nousu on niin nopeaa, että sen aiheuttamat muutokset luonnossa voi havaita yhden ihmiselämän aikana.

UNESCOn listalla on tähän asti ollut kuusi suomalaiskohdetta: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahden pronssikautinen muinaisjäännösalue sekä Struven maanmittausketjun Suomen alueelle sijoittuvat pisteet.

Maailmanperintökomitean 24 jäsentä ovat vuodesta 1972 alkaen päättäneet kerran vuodessa, mitkä kohteet otetaan listalle. YK:n suojelemien kohteiden lukumäärä nousi tänä vuonna 830:een.



kulttuuri