Szekszárdin lukiolaiset Torniossa

Syksyllä 2012 kolme szekszárdilaista nuorta (Kitti Dorina Bán, Evelin Eger ja Bálint Remenyik) matkustivat Tornioon, Szerszárdin suomalaiseen ystävyyskaupunkiin. Nämä János Garay -lukion oppilaat osallistuivat keväällä Suomi-tietokilpailuun ja voittivat Suomen suurlähetystön ja Sanoma Budapest Zrt:n sponsoroiman pääpalkinnon, matkan Suomeen.

Yksopimuksen vahvistaminen Szekszard Tornio Szekszárdin ja Tornion ystävyyskaupunkisopimuksen vahvistaminen 17.5.2012. Kuvassa Szekszárdin pormestari István Horváth, Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Kaarina Aho.

Szekszárdin ja Tornion virallisilla suhteilla on pitkä historia ja ystävyyskaupunkisopimus allekirjoitettiin vuonna 1987. Tätä juhlittiin 16.-19.toukokuuta 2012 Szekszárdissa järjestettyjen Suomi-päivien yhteydessä, jolloin kaupunkien johto, pormestari István Horváth ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari vahvistivat ystävyyskaupunkisopimuksen. Suomi-päivien ohjelmaan kuului myös lukiolaisille suunnattu tietokilpailu, jonka 17. toukokuuta järjestetyssä finaalissa kahdeksan kolmihenkistä joukkuetta taisteli pääpalkinnosta.

Kkkonsuli Kator ja Szekszardin pm Pécsin kunniakonsuli György Kator ja Szekszárdin pormestari István Horváth

Tietokilpailussa oli monipuolisesti kysymyksiä niin Suomen maatiedosta, ruokakulttuurista, urheilusta kuin musiikistakin ja kilpailijat saivat esitellä myös pallonkäsittelytaitojaan, sillä yhtenä tehtävänä oli tehdä maali Pécsin kunniakonsuli György Katorin vartioimaan maaliin, eikä suinkaan jääkiekko- vaan sählymailalla.

Tietokilpailu Szekszard Tietokilpailu. Vetäjänä Pécsin yliopiston apulaisprofessori László Gyuricza. Tuomaristossa kunniakonsuli György Kator, Pécsin yliopiston suomen kielen lehtori Anja Haaparanta ja Szekszárdin kaupungin edustajina Polixéna Csillagné Szántó ja Gábor Majtényi

Kilpailussa toiselle sijalle ylsi I. Béla –lukion joukkue: Viktor Zhorela, Roland Hajnal sekä Bence Domokos. Heidän palkintoinaan oli Nokia Komárom Kft:n sponsoroimat matkapuhelimet. Kolmanneksi kilpailussa ylsi Szent László –koulun joukkue (Renáta Keszthelyi, Bence Uzorás ja Tibor Nagy-Mélykúti), jotka saivat suurlähetystöltä palkinnoksi CD-levyt.

Ensimmäisen palkinnon voittaneiden matka Suomeen toteutui 28.10-2.1. Joukkueen kaikki jäsenet matkustivat tuolloin ensimmäistä kertaa lentokoneella, joten jo lentomatka oli heille suuri elämys. Torniossa heille oli tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa: he saivat tutustua paikalliseen Lappia-musiikkilukioon, vierailla kaupunginjohtajan työhuoneella, saunoa, maistaa suomalaisia ruokia sekä käydä Rovaniemellä ja myös Joulupukin luona Korvatunturilla. Isäntiensä kautta he saivat mahdollisuuden kurkistaa heille eksoottiseen suomalaiseen arkeen ja näkivät omin silmin millaista elämä on siinä maassa, josta he oppivat niin paljon valmistautuessaan tietokilpailuun.

Lukiolaiset ja kaupunginjohtaja Tornio Lukiolaiset ja Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen

Lopuksi oppilaiden oma kommentti matkasta:
„Kokonaisuudessaan matka oli todella hieno kokemus. Oli mahtavaa tutustua lähemmin toiseen kulttuuriin ja saimme myös uusia ystäviä. Ihmiset olivat todella välittömiä ja ystävällisiä, oli mukavaa jutella heidän kanssaan. Haluaisimmekin kiittää isäntiämme sekä opettajia ja oppilaita Suomessa heidän huolenpidostaan! Kiitos!”