Suuria suomalaisia

Oliko Lönnrot tiedemies, lääkäri vai kirjailija - vai näitä kaikkia? Onko Tove Jansson nainen vai mies? Kuka Suomen presidenteistä kiipesi taatelipalmuun kesken valtiovierailun? Onko Aalto-maljakolla ja arkkitehti Alvar Aallolla jotain yhteistä? Miten Akseli Gallen-Kallela ja Kalevala liittyvät toisiinsa? Kuka kirjoitti sanat Maamme-lauluun?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pohdittiin vastauksia Budapestin Suomi-koulun yläkoulun ryhmässä. Liian monet kysymykset jäivät vaille vastausta ja uteliaisuus heräsi. Niinpä koululaiset valitsivat yhden merkkihenkilön, josta olivat kiinnostuneita ja aloittivat tietojen keruun projektia varten.

Lapset etsivät tietoja kirjoista, lehtileikkeistä, internetistä, jopa haastattelujen avulla koottiin tietoja, kaskuja ja juttuja. Projekteja tehtiin innolla sekä koulussa että kotona. Valmiit työt esiteltiin ja niistä keskusteltiin. Esittelytilaisuuteen
tekijä oli vielä valmistanut muille oppilaille tehtävän, jonka avulla oppimista vahvistettiin, elävöitettiin ja arvioitiin.


J.L. Runebergin elämäntyöhön on perehtynyt Antti Kalistaja

Budapestin Suomi-koulun oppilaat ovat 3-8 -luokkalaisia, jotka käyvät päivittäin joko unkarin- tai englanninkielistä koulua. Ennen Unkariin muuttoa osa näistä oppilaista on käynyt ruotsinkielistä koulua. Jotkut oppilaista ovat asuneet koko elämänsä ulkomailla, toiset muutaman tai vain yhden vuoden. Ryhmän heterogeenisestä taustasta huolimatta tätä joukkoa yhdistää yksi asia: oma äidinkieli. Tämä iloinen ryhmä kokoontuu kerran viikossa.

Suuria suomalaisia -taulujen tekijät: Milla Jauhiainen, Samu Jauhiainen, Tatu Jauhiainen, Virpi Szabó, Ábel Szabó, Antti Kalistaja, Riku Kalistaja sekä Anni Suoniemi.

Merja Salomaa
Budapestin Suomi-koulun opettaja




kulttuuri