Finn Nap Egerben


Tervetuloa, en puhu suomea. – Jó napot, én csak kicsit beszélek magyarul. (’Päivää, puhun vain vähän unkaria.’) – tervehtivät toisiaan vararehtori Éva Kálmán ja suurlähettiläs Pasi Tuominen Egerin György Andrássyn katolisen ammattikoulun portilla aurinkoisena iltapäivänä 10.4.2013. 

Suomenkielinen tervehdys ei ollut sattumaa, sillä Andrássyn koulun suomalaisten oppilaitosten kanssa tekemä yhteistyö on tehnyt mahdolliseksi myös vararehtori Éva Kálmánille viettää useita viikkoja Suomessa. Koulun yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa oppilailleen saada ammatillista kokemusta ulkomailla. Koulu on osallistunut vuodesta 2008 Euroopan komission Leonardo da Vinci -ohjelmaan, jonka puitteissa he ovat tehneet yhteistyötä kolmen suomalaisen koulun, Oulun seudun ammattiopiston, Porin Winnovan ja Espoon Omnian kanssa. Tähänastisissa projekteissa 99 oppilasta sai osallistua kuukauden harjoitteluun Suomessa ja vastavuoroisesti koulukin on vastaanottanut oppilaita Suomesta. 

Sls Tuominen luovuttamassa palkintoa Suurlähettiläs Pasi Tuominen luovuttamassa palkintoa esityskilpailun voittajalle


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koulun Suomi-päivä alkoi entisen pikkusuurlähettiläämme Kolett Csirmazin tervehdyksellä monipäisen yleisön edessä, jossa oli pääosin opettajia ja oppilaita. Sitten vararehtori Éva Kálmán, arkkipiispa Csaba Ternyák, kaupunginjohtaja László Habis ja Leonardo-ohjelmakoordinaattori Norbert Schmidt puhuivat koulun, Egerin ja Unkarin Suomi-yhteyksistä. Suurlähettiläs Pasi Tuomisen unkarinkielinen puhe, jossa hän kertoi muun muassa Unkarin ja Suomen kielisukulaisuudesta ja ulkomaisten kokemusten tärkeydestä, sai suuret aplodit. Ferenc Farkasin musiikkikoulun Suomi-aiheisen musiikkiesityksen jälkeen suurlähettiläs luovutti palkinnot Suomesta saatuja kokemuksia käsittelevien valokuvaus- ja esityskilpailujen voittajille. Suomi-päivä loppui voittajaesityksen esittämiseen, mutta kiinnostuneet oppilaat saivat vielä keskustella suurlähettilään kanssa. Tiuhaan tahtiin esitetyt kysymykset koskivat kaikkia mahdollisia aiheita suurlähettilään työstä suomalaisen ja unkarilaisen keittiön kautta opiskelumahdollisuuksiin Suomessa.

Suurlähetystön puolesta toivotamme jatkossakin paljon menestystä Andrássyn opettajille ja oppilaille, me viihdyimme heidän luonaan oikein hyvin.