Millennium-teknologiapalkinto Shuji Nakamuralle

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty japanilaiselle Shuji Nakamuralle. Professori Nakamura on kehittänyt uusia, vallankumouksellisia valolähteitä – kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen LED-valon sekä sinisen laser-valon. Teknologialla on useita elämänlaatua merkittävästi parantavia sovelluksia. Maailman suurin teknologiapalkinto, joka myönnetään nyt toisen kerran, on arvoltaan miljoona euroa. Sen jakaa suomalainen Millennium-palkintosäätiö.

Professori Shuji Nakamuran tekemä innovaatio on käynnistänyt kokonaan uuden valoa tuottavien puolijohteiden tutkimus- ja kehitysalueen. Nakamuran kehitystyö loi myös edellytykset energiaa säästävien tehokkaiden LED-valojen laajalle tuotannolle ja soveltamiselle ihmisten elämänlaatua kohottaviin tarkoituksiin.

LED-valot ovat erittäin pitkäikäisiä ja kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin tavalliset hehkulamput. Teollisuusmaissa mahdollisuudet energiansäästöön LED-valoilla ovat merkittävät; pelkästään Yhdysvalloissa nykyisen valaistuksen vaihtamisen LED-valaisimiin lasketaan vähentävän sähkön kulutusta kymmeniä prosentteja tulevien vuosikymmenien aikana. Uudet valolähteet soveltuvat käyttettäväksi myös aurinkosähköllä ja mahdollistavat siten valaistuksen kehitysmaiden syrjäisilläkin alueilla.


Professori Nakamura ja sininen laser-valo

Nakamuran keksinnön yksi merkittävimmistä tulevaisuuden sovelluksista on juomaveden sterilointi, sillä ultravioletilla LED-valolla veden puhdistuksesta tulee aiempaa tehokkaampaa ja edullisempaa. Menetelmän uskotaan parantavan miljoonien kolmannen maailman ihmisten elämää ja terveyttä.

Tiedon tallentamiseen ja siirtoon sininen laser-valo tuo merkittävää edistystä; sen avulla voidaan esimerkiksi cd- tai dvd-levylle tallentaa noin viisi kertaa enemmän tietoa kuin nykyteknologialla.

”Nakamura on oivallinen esimerkki sinnikkyydestä ja peräänantamattomuudesta tutkimustyössä sekä uusien läpimurtojen tekemisessä. Hän on työskennellyt määrätietoisesti vuosikymmeniä, eivätkä kovatkaan vastoinkäymiset estäneet häntä saavuttamasta jotain sellaista, mitä muut tutkijat pitivät lähes mahdottomana: kehittää kiinteästä aineesta, tässä tapauksessa gallium-nitridistä, itse suunnittelemansa reaktorimenetelmän avulla sinistä, vihreää ja valkoista valoa sekä sinistä laser-valoa tuottava tehokas valolähde. Saavutusta voidaan valaistussovelluksen osalta verrata Thomas Edisonin keksimään hehkulamppuun. Nakamuran innovaatioon perustuvat energiatehokkaat valonlähteet tulevat sen aikaa myöten ilmeisesti syrjäyttämään ”, arvioi Millennium-palkintolautakunnan puheenjohtaja Pekka Tarjanne.

Professori Shuji Nakamura on syntynyt vuonna 1954 Japanissa, ja on vuodesta 2000 lähtien työskennellyt Yhdysvalloissa Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa, jossa hän edelleen jatkaa tutkimustyötään uusien valolähteiden parissa.





Millennium-teknologiapalkinto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)