Kuvanveistäjä Sirpa Ihanuksen työ paljastettu Nyíregyházassa

Nyíregyházan Szabolcs-Szatmár-Beregin lääninviraston sisääntuloaulassa paljastettiin elokuun lopulla kuuluisan unkarilaisen arkkitehdin Ignác Alpárin rintakuva, jonka tekijäksi paljastuu ehkä hieman yllättäen suomalaiskuvanveistäjä Sirpa Ihanus.

Unkarin koilliskulmassa sijaitseva Szabolcs-Szatmár-Beregin lääni tilaa suhteellisen usein töitä läänin alueella asuvilta taiteilijoilta, näin myös arkkitehti Alpárin syntymän 130-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Läänin omiin taitelijoihin luetaan myös Sirpa Ihanus, joka on asunut Unkarissa vuodesta 1985, aluksi Budapestissä taideakatemian jatko-opiskelijana, myöhemmin Mátészalkassa lähellä aviopuolison - niinikään kuvanveistäjä - Lajos Bírón kotikylää.


Arkkitehti Alpárin veistos Sirpa Ihanuksen ja Lajos Bírón ateljeen edustalla.

Vuonna 1928 Zürichissä kuolleen arkkitehti Alpárin suunnittelemia rakennuksia ovat mm. Unkarin Kansallipankin ja Unkarin television toimitalot sekä Maatalousmuseo Budapestissä. Alpárin suunnittelema on myös Nyíregyházán lääninhallituksen rakennus, jonka tuloaulaan hänen rintakuvansa nyt paljastettiin. Kuvanveistäjä Sirpa Ihanuksen pronssivesitos on kalkkikivijalustoineen 185 cm korkea, painoa työllä on 35 kiloa. Aikaa veistoksen tekemiseen taiteilijalle varattiin poikkeuksellisen paljon, peräti 4 kuukautta. "Työtä varten tutkin toki Alpárista säilyneitä vanhoja valokuvia, mutta hänestä valmistuneisiin muihin veistoksiin tutustuin tietoisesti vasta oman työni valmistuttua", kertoo Sirpa.


Kuvanveistäjä Sirpa Ihanus viimeistelemässä Alpár Ignácin rintakuvaa savesta.

Massiivisen pronssin ohella Sirpa Ihanus on noin 8 vuoden ajan tehnyt myös paperitöitä. "En pystynyt tekemään joitakin ideoitani kuvanveiston keinoin ja silloin etsin jotain toista tapaa ilmaista ajatuksiani. Paperi, etenkin itse omin käsin tehty, tuntui juuri sopivalta ilmaisemaan tuntemuksiani", taiteilija kertoo esitellessään Mátészalkan kulttuurifestivaalin aikana avattua yksityisnäyttelyään. "Metalli ja paperi saattavat ehkä tuntua jotenkin vastakkaisilta materiaaleilta, mutta mitä enemmän työskentelen näiden materiaalien kanssa, sitä lähemmäksi ne tulevat toisiaan. Sekotan myös materiaaleja toistensa kanssa ja siitä syntyy usein yllättäviä tunnetiloja."

Sirpa Ihanuksella on ollut useita sekä omia että yhteisnäyttelyitä aviopuoliso Lajos Bírón kanssa eri puolilla Unkaria. Suomessa hänen töitään on ollut esillä mm. Tampereella ja Joensuussa. Sirpan ja Lajosin tämän hetken kiireisiin kuuluvat monet veistos- ja taideteoskilpailut, joihin he pyrkivät osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan. Lokakuussa Sirpan töitä tulee esille Kaposvárin III paperitaiteen biennaaleen ja helmikuussa hän avaa yksityisnäyttelynsä Debrecenissä. Tämän syksyn tärkeä tapahtuma on ollut myös 7-vuotiaan Villen koulunkäynnin alku Mátészalkan Képes Géza -peruskoulussa.

kulttuuri