Kuvanveistäjä, korusuunnittelija Zoltan Popovitsin näyttely Szentendressä

Kuvataiteilija Zoltan Popovitsin näyttelyn aulatiloihin sijoitetulla graniittimatkalaukulla on vahva symbolinen merkitys. Perhe joutui muuttamaan Unkarista Zoltanin lapsuusvuosina, ja jatkuvien muuttojen sarja vei perheen ensin Saksaan, sitten Australiaan ja lopulta Yhdysvaltoihin. Suomeen Zoltan Popovits saapui stipendiaattina ja oleskelu osoittautuikin pysyvämmäksi: Suomessa korusuunnittelijana ja kuvanveistäjänä tunnettu taiteilija asuikin yli neljä vuosikymmentä. Vuodesta 1999 hän on asunut jälleen Unkarissa.

Zoltan Popovitsin teokset poikkeavat materiaaleiltaan, muodoiltaan ja sanomaltaan keskieurooppalaisesta taiteesta, niissä on havaittavissa pohjoisen esinekulttuurin suoraviivaisuutta ja luonnonläheisyyttä. Hänen teoksensa ovat usein sanomaltaan filosofisia, monimuotoisia, välillisen merkityksen omaavia ja yksinkertaisuudessaan äärimmäisen tyylikkäitä. Niille on ominaista merkkien ja muodon rikkaus sekä tiiviys. Amerikkalaisvaikutteinen pop-art, surrealismi, konseptuaalinen ja postmodernistinen ote ovat kaikki vaikuttaneet Zoltan Popovitsin taiteeseen.


Vasemmalta Zoltan Popovits, näyttelyn kuraattori Zsuzsa Rappai sekä korusuunnittelija Péter Vladimir

Veistosten päämateriaaleja ovat puu ja kivi. Nämä kosketukseltaan ja kuvioinniltaan hyvin erilaiset materiaalit ovat esillä mielikuvia herättävinä, pelkistettyinä muotoina. Hänen esineveistoksensa - jollaisia ovat esim. portti, pöytä, talo tai ihmispää - sisältävät moniselitteisiä merkkejä ja käsitteitä. Zoltan Popovitsin kuvanveistoa luonnehtii ambivalenssi: yksinkertaisen ja monikerroksisen, kiehtovan ja pelottavan, arkisen ja juhlavan, hetkellisen ja ikuisen moniselitteisyys.

Zotan Popovits on paitsi kuvanveistäjä, myös tunnettu Lapponian korusuunnittelija vuodesta 1975. Hänen luonnosta inspiraation saaneet veistokselliset korunsa ovat syntyneet metsässä mieleen jääneistä muodoista, kasvi- ja kivikunnan palasista. Hän leikittelee usein erilaisia materiaaleja yhdistelemällä, hopeaan hän liittää ebenpuuta, kultaan tuliopaalia ja onyksia. Hänen omaperäisissä, kiehtovissa koruissaan yhdistyy kiven amorfinen ja luonnon orgaaninen muoto.

Yhdysvalloissa, Suomessa ja Länsi-Euroopassa järjestettyjen näyttelyiden jälkeen hänen töitään on 80-luvulta alkaen ollut esillä myös Unkarissa. Hänen syntymäkaupunkinsa ja nykyisen kotikaupunkinsa, Egerin, lisäksi Zoltan Popovitsin töitä on ollut esillä Budapestissä, Gyõrissä ja Debrecenissä. Szentendren MûvészetMalom-gallerian kolmessa kerroksessa sekä piha-alueella esillä oleva näyttely on laajin tähänastinen Zoltan Popovitsin 70-luvulta alkanutta taiteellista tuotantoa esittelevä näyttely Unkarissa. Esillä on 36 veistosta, joista valtaosa suurikokoisia, useampaa materiaalia (puu, kivi, metalli) nerokkaasti yhdisteleviä töitä. Näyttelyssä on esillä myös 25 Lapponialle suunniteltua korusarjaa.

Näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Zsuzsa Rappai

Näyttely on esillä Szentendren MûvésztMalom Galériassa (Bogdányi u.32.) 2. huhtikuuta 2006 asti, päivittäin klo 10-18. Lisätietoja gallerian kotisivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).







kulttuuri