Koronavirusuutiset Unkarissa

Koronavirusuutiset Unkarissa

1.9.2020 lähtien Unkarissa astuvat taas voimaan tiukat maahantulorajoitukset. Turistien maahantulo ei ole sallittua.

Maahantulorajoitukset

1.9. lähtien Unkariin pääsevät vain Unkarin kansalaiset, heidän perheenjäsenensä sekä ulkomaalaiset, joilla on Unkariin pysyvä oleskelulupa (állandó tartózkodási kártya) tai yli 90 päivän oleskeluun oikeuttava rekisteröintikortti (regisztrációs kártya). Kaikki ulkomailta maahan saapuvat asetetaan 14 päivän kotikaranteeniin, josta voi saada vapautuksen kahdella negatiivisella COVID-testillä (testit tulee tehdä Unkarissa). Testit tulee tehdä ensimmäisen viiden päivän aikana 48 tunnin välein.

Ulkomaalaisella on mahdollisuus hakea poikkeuslupaa maahantuloon Unkarin poliisin sivuilta sähköisellä lomakkeella (lomake saatavilla unkariksi ja englanniksi): https://ugyintezes.police.hu/en/meltanyossagi-kerelem

Poikkeuslupa voidaan myöntää esim. ao. syistä:

  • Osallistuminen oikeudenkäyntiin
  • Työmatka, jos olemassa kutsu Unkarin valtion taholta
  • Lääkärikäynnin vuoksi
  • Ulkomaalaisille opiskelijoille, jotka opiskelevat unkarilaisessa yliopistossa
  • Osallistuminen perhejuhliin (häät, hautajaiset, ristiäiset)
  • Huolenpito sukulaisesta
  • Osallistuminen tärkeään urheilu-, kulttuuri-, tai uskonnolliseen tapahtumaan
  • Muut tärkeät syyt

Poikkeuslupaa hakiessa todistukset ylläolevista tai muista syistä saapua maahan tulee todistaa virallisin dokumentein, jotka tulee liittää hakemukseen.

Jos olet kauttakulkumatkustaja, saat matkustaa Unkarin läpi, mutta lue tarkat ohjeet täältä:

http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor

Lisätietoa Unkarin viranomaisten sivuilta:

Unkarin hallituksen koronavirussivusto unkariksi: www.koronavirus.gov.hu,

englanniksi:  www.abouthungary.hu

Budapestin lentoaseman sivut: www.bud.hu

Tietoa rajanylitykseen liittyen (Unkarin poliisin sivut): http://www.police.hu/en

Kasvosuojan käyttö Unkarissa

Kasvosuojan käyttö on pakollista elintarvikemyymälöissä, postissa, pankissa, julkisessa liikenteessä ja takseissa, julkisen liikenteen asemilla, terveydenhuollon toimipisteissä, hoivakodeissa, sairaaloissa ja apteekeissa. Lisäksi kasvosuojan käyttöä suositellaan kaikissa tilanteissa, joissa 1,5 metrin etäisyyttä ei voida noudattaa. 

Kasvosuojaimen puuttumisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Suurlähetystön asiakaspalvelu on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9.00-12.00. Suurlähetystö ottaa asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella, ajan voi varata sähköpostilla [email protected]

Suurlähetystön puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9-15: +36 1 279 2500.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.