Koira ja värttinä - erään fanin konserttiraportti

Pohjois-Euroopan tunnetuin etnopop-yhtye, Värttinä konsertoi jälleen Budapestissa. Uskolliset unkarilaiset fanit pääsivät tällä kertaa ihastelemaan suosikkinsa ja ruotsalaisen, maailmanmusiikkia esittävän Garmarnan esiintymistä Varázsszõnyeg festivaaleilla (suom. Taikamatto-festivaali).

Heinäkuun viimeinen päivä 2005 klo 19.30
Jännitys kipristelee vatsanpohjassa kun astelen ystäväni kanssa Mûvészetek Palotájaan (suom. Taiteiden palatsi). Ylittääkö Värttinä tälläkin kertaa kaikki odotuksemme tuttuun tapaansa? Yhtye esiintyy unkarilaiselle yleisölle nyt jo kuudetta kertaa. Lieneekö syynä ylihinnoitellut liput vai epäonnistunut mainonta, mutta saapuessamme konserttisaliin se on hämmästykseksemme lähes tyhjä. Onneksi ihmisiä valuu koko ajan sisään ja katsomo alkaa vähitellen täyttyä. Ilmeisesti me vain tulimme vähän turhan aikaisin.

Konsertin alkupuolella esiintyvä ruotsalainen Garmarna hurmaa unkarilaisen yleisönsä täysin. Bändin jäsenet kertovat täydellisellä englannillaan jokaisen kappaleen sisällöstä ja sanomasta, höystäen tarinansa hyvällä huumorilla. Muutaman laulun sanat ovat varsin omituiset, mutta suuri osa sivuaa rakkautta ja eroamista, siis tavanomaista laululyriikka-aiheistoa. "Garm" on skandinaavisen mytologian koira, joka vartioi tuonelan porttia. Vuonna 1990 perustetun yhtyeen musiikki on rohkea sekoitus keskiaikaista perinnettä ja 2000-lukua. Arkaaiset, akustiset ja elektroniset soittimet muodostavat erottamattoman parivaljakon. Veriset ja synkät balladit järisyttävät ja ihastuttavat tyylien sekoituksella, jossa on vaikutteita aina polkasta triphoppiin. Kaiken lisäksi laulaja Emma Härdelin on suorastaan huikaiseva. Tunnelma on loistava, eikä Värttinä ole vielä edes aloittanut!



(Kuva: Szilárd Andai, 2005)

Värttinä on perustettu vuonna 1983 Rääkkylässä, Pohjois-Karjalassa. Maailmalla se on eräs tunnetuimmista suomalaisyhtyeistä. 1990-luvun alussa valtaosa Värttinän jäsenistä muutti Helsinkiin ja yhtye koki niin musiikillisen kuin ulkoisenkin muodonmuutoksen. Pian tämän jälkeen siitä tuli eräs maailman halutuimmista etnopop-esiintyjistä. Värttinän viimeisin suurproduktio on Sormusten herran sovittaminen näyttämölle. Ensi-ilta on odotettavissa vuoden 2006 alussa. Värttinällä on Unkarissa vankkumaton kannattajajoukkonsa. Vuoden 2000 Sziget-festivaalilla Värttinän esitys oli viikon mittaisen festivaalin parhaimmistoa. 2004 yhtye nousi lavalle Budapestin Sankarten aukiolla, EU:hun liittymisen kunniaksi järjestetyissä juhlallisuuksissa. Tällä kertaa vuorossa on puolestaan maailmanmusiikkiin keskittynyt Varázsszõnyeg-festivaali. Yhtyeessä on jäljellä enää kaksi perustajajäsentä alkuperäiskokoonpanosta, mutta musiikillisesti se on pysynyt tyylilleen uskollisena: Värttinän musiikki on samalla viehkeää ja tulista, karmivaa ja arkaaista, nopeaa ja popahtavaa, instrumentaalista ja a cappellaa. Omaleimaista ja kaikin puolin kuulijansa tyrmäävää. Tänäänkin saamme nauttia upeasta musiikkielämyksestä. Seesteisyys ja hyväntuulisuus huokuvat esiintymislavalta. Puolitoistatuntinen konsertti tuntuu lyhyeltä hetkeltä ja huomaan jälleen kerran taputtaneeni käteni punaisiksi. Puristamme vielä kaksi ylimääräistä kappaletta väsymättömästä yhtyeestä. Selenikoa yleisö laulaa kovaäänisesti seisoaltaan ja tanssahdellen konserttitalon henkilökunnan ällistellessä kummastuneina. Konsertin tunnelma on sanalla sanoen mahtava ja olen onnellinen, että pääsin taas kokemaan tämän!

Réka Hernádi
Värttinä-fani

(suomennos: Terhi Leimu)

Värttinän kotisivu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)






kulttuuri