Itsenäisyyspäivän juhlapäivällinen

Suomi juhli 90-vuotista itsenäisyyttään 6. joulukuuta 2007. Itsenäisyyspäivän juhlalounaalla luovutettiin Debrecenin Csokonai-lukion suomen, unkarin ja venäjän kielen lehtori tohtori Ágnes Salamonille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki. Kautta aikojen on unkarilaisille myönnetty suomalaisia kunniamerkkejä yhteensä 403 kappaletta, niistä sodan jälkeen 201 merkkiä.

Suomi juhli 90-vuotista itsenäisyyttään 6. joulukuuta 2007 ja samalla juhlittiin myös Suomen 100-vuotista eduskuntaa sekä Suomen ja Unkarin kulttuurivaihtosopimuksen 70-vuotisjuhlaa. Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen on 22.11.2007 myöntänyt juhlavuoden kunniaksi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkin Debrecenin Csokonai-lukion suomen, unkarin ja venäjän kielen lehtori tohtori Ágnes Salamonille. Unkarilaisille on myönnetty suomalaisia kunniamerkkejä yhteensä 403 kappaletta, niistä sodan jälkeen 201 merkkiä.

Juhlan kunniaksi Suomen Unkarin-suurlähetystö järjesti tiistaina 4.12.2007 Suomen eduskunnan varapuhemies ja rouva Johannes Koskisen sekä suurlähettiläs ja rouva Jari Vilénin isännöimät juhlapäivälliset. Päivällisille kutsuttiin ne unkarilaiset, joille on vuosien aikana myönnetty Suomen Leijonan tai Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki sekä Suomen talvisotaan vapaaehtoisena ilmoittautuneet unkarilaiset.

Kutsuvieraiden joukossa oli unkarilaisia tieteen, taiteen ja diplomatian edustajia, muassa rouva Sarolta Kodályné Péczely, aiempi opetus- ja sivistysministeri Bertalan Andrásvalvy sekä professori Imre Pozsgay, nuoremmista palkituista mm. pianotaiteilija Gergely Bogányi.

Kunniamerkin luovutustilaisuudessa suurlähettiläs Jari Vilén korosti, että tri Ágnes Salamonin määrätietoisen työn ansiosta Debrecenin Csokonai-lukiossa suomen kieltä on opetettu jo viidentoista vuoden ajan ja lukio on näin kyennyt vastaamaan muuttuneisiin haasteisiin. Suomen kielen on ylioppilaskirjoituksissa kirjoittanut tähän mennessä jo 70 opiskelijaa, heistä 80 prosenttia Ágnes Salamonin omia oppilaita, loput Debrecenissä yksityisoppilaana tenttineitä opiskelijoita. Kaiken kaikkiaan Debrecenin lukiossa on suomen kielen perustiedot, kieliopin rakenteen sekä suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemuksen voinut kuluneina vuosina omaksua yli 300 opiskelijaa.

Ágnes Salamon on järjestänyt oppilailleen myös useita kielileirejä ja vaihto-oppilassuhteita, opettajakollegoilleen puolestaan opintomatkoja Suomeen. Csokonai -lukiolla on yhteistoimintaa Arkadian yhteislyseon lukion, oululaisen Kastellin lukion, Viinijärven peruskoulun ja ruotsinkielisen Tölö Gymnasiumin kanssa. Comenius-ohjelman puitteissa lukion 17 unkarilaisopiskelijaa vieraili opettajansa johdolla Suomessa lukuvuonna 2006-2007, suomalaislukiolaiset puolestaan Debrecenissä keväällä 2007. Ágnes Salamon on pitänyt myös unkarin kielen intensiivikursseja Suomessa.

Hän on Debrecenin Unkari-Suomi ystävyyspiirin monivuotinen puheenjohtaja ja Unkari-Suomi Seuran tilintarkastusvaliokunnan jäsen.