István Rácz -palkinto Vera Tímárille

Veszprémin lääninhallituksen kansainvälisten asiain koordinaattorina pitkään toiminut Unkari-Suomi Seuran Veszprémin osaston puheenjohtaja ja perustajajäsen Vera Tímár on saanut nyt viidettä kertaa Unkarissa jaetun István Rácz -palkinnon. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita. Palkinnon myöntämisestä päättävä Unkari-Suomi Seura toteaa perusteluissaan, että Vera Tímár on sitoutunut Suomen suhteiden vaalimiseen täydestä sydämestään. Toimintamallien ja -tapojen kehittämisessä hän on ollut innovatiivinen ja peräänantamaton.

Veszprémin ja Rovaniemen välinen ystävyyskaupunkitoiminta käynnistyi vuonna 1974, Unkari-Suomi Seura kaupunkiin perustettiin vuonna 1983. Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin Vera Tímárin aloitteesta rovaniemeläisen Unkarin ystävän, Seija Hurrin, nimeä kantava matka-apuraha, jonka avustuksella on tähän asti voitu tukea jo yli 30 mitä erilaisimpia aloja edustavan suomalaisen ja unkarilaisen opintomatkoja.

Vera Timár on ollut mukana ideoimassa, toimittamassa ja kokoamassa lukuisa Suomen ja Unkarin välisistä suhteista kertovia kirjoja, esitteitä, cd-levyjä ja dokumenttielokuvia.

Veszprémin läänin edustajana hän on ollut mukana laajentamassa perinteistä ystävyyskaupunkitoimintaa pienyrittäjyyden, matkailun ja kansallispuistojen aloille laajemmin Lapin läänissä.

Helmikuun lopulla Budapestissä Vera Timárille luovutettu palkinto on saanut nimensä Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.

Aiempina vuosina palkitut:

2002 Körmendin Unkari-Suomi Seuran puheenjohtaja Pál Pinter
2003 kääntäjä Lajos Szopori Nagy
2004 Pécsin Unkari-Suomi Seuran puheenjohtaja József Végh
2005 kuoronjohtaja Edit Malmos-Katona
2006 Veszprémin Unkari-Suomi Seuran puheenjohtaja Vera Tímár













kulttuuri