Ennakkoäänestys Unkarissa vilkasta

Budapestissä ja Pécsissä presidentinvaalissa äänesti ennakkoon 146 Suomen kansalaista, luku on jonkin verran korkeampi kuin aiemmissa vaaleissa.

Suurlähetystössä äänestäjiä kävi neljänä äänestyspäivänä 129 henkeä, joista miehiä 68, naisia 61. Pécsin kunniakonsulaatin tiloissa ennakkoäänioikeutta saattoi käyttää lauantaina, vaalitoimitsijaksi Pécsiin oli matkustanut konsuli Raimo Pahkasalo. Kaiken kaikkiaan Pécsissä äänestikin 17 henkeä.

Budapestin suurlähetystön äänestyspisteessä ensimmäiseksi äänioikeuttaan ehättivät käyttämään Unkarin suomalaiset -yhdistyksen puheenjohtaja Helena Winnari ja Suomi-koulun johtokunnan puheenjohtaja Outi Hassi (kuva). Kansalaisoikeuden suorittamisen jälkeen lähetystö tarjosi kaikille äänestäjille tunnelmaan sopivat Presidentti-kahvit.

Presidentinvaalin ensimmäinen vaalipäivä Suomessa on 15. tammikuuta 2006

Tasavallan presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan toinen vaali, jossa ehdokkaina ovat kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta. Toisessa vaalissa enemmän ääniä saanut ehdokas on valittu tasavallan presidentiksi. Presidentin toimikausi on kuusi vuotta.

Ensimmäinen vaali toimitetaan sunnuntaina 15. tammikuuta ja mahdollinen toinen vaali sunnuntaina 29. tammikuuta 2006. Myös mahdollisessa toisessa vaalissa järjestetään ennakkoäänestysmahdollisuus sekä Budapestissä että Pécsissä.