Egerin luterilaiseen kirkkoon lahjoitetut urut vihitty käyttöön

"Vanhempieni käynnistämä hanke on nyt saatu päätökseen", saattoi musiikin tohtori Lajos Garam todeta ensimmäisenä adventtisunnuntaina, 27.11.2005 Egerin luterilaisen kirkon muistorikkaan ja tunnelmallisen juhlajumalanpalveluksen jälkeen. Lajos Garam vanhemman ja hänen puolisonsa Sole Kallioniemen keräysvaroin vuonna 1940 rakennuttamaan kirkkoon on nyt perheen kahden seuraavan sukupolven voimin saatu kaunisääniset urut.

Egerin luterilaiseen kirkkoon oli ensimmäisen adventtisunnuntain juhlajumalanpalvelukseen ja keräysvaroin hankittujen urkujen luovutustilaisuuteen saapunut runsaslukuinen juhlayleisö, seurakuntalaisten lisäksi myös liki 50 hengen suomalaisryhmä. Juhlajumalanpalveluksessa saarnasi Unkarin luterilaisen kirkon piispa Imre Szebik, alttaripalveluksen toimittivat rovasti Paavo Pinomaa, Borsod-Hevesin läänin lääninrovasti Frigyes Sándor sekä Egerin luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Béla Sándor Aklán. Tilaisuudessa oli läsnä myös Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sekä Egerin kaupunginjohtaja Imre Nagy.


Lajos Garam kiitti perheensä puolesta kaikkia hankkeeseen osallistuneita.

Egerin luterilaisen kirkon ja Garamien perheen tarina alkaa vuodesta 1932, jolloin nyt urkujen lahjoituksesta vastanneen Sibelius-akatemian viulunsoiton lehtori Lajos Garamin isä tutustui nuorena teologianopiskelijana Suomessa opiskellessaan tulevaan vaimoonsa, pianisti Sole Kallioniemeen. Avioliiton solmimisen jälkeen he muuttivat Egeriin, jossa Lajos Garam toimi pienen luterilaisen seurakunnan pappina aina vuoteen 1944, Sole Kallioniemi puolestaan pianonsoitonopettajana. Egerin seurakunnalla ei tuolloin ollut omaa kirkkoa, niinpä Garamien perhe käynnistikin keräyksen tarvittavien varojen hankkimiseksi. He järjestivät yhteensä 142 konserttia ja luentotilaisuutta eri puolilla Suomea ja Unkaria. Keräysvarojen turvin rakennettu kirkko vihittiin 30. kesäkuuta 1940, mutta urkujen hankkimiseen rahat eivät enää riittäneet.

Vanhempiensa elämäntyön kunnioittamiseksi viulutaiteilija Lajos Garam nuorempi päätti saattaa hankkeen päätökseen ja hän perusti vuonna 2002 Egerin urut -kannatusyhdistyksen. Garamien muusikkoperhe järjesti vanhempiensa esimerkin mukaisesti vajaassa kolmessa vuodessa yhteensä 34 konserttia, joissa esiintyi kaikki kuorot ja orkesterit mukaan lukien yli 300 muusikkoa, joukossa Garamien perheenjäsenten lisäksi myös suomalaisia huippumuusikoita ja oopperalaulajia. Keräyksen kokonaistuotto nousi 70 000 euroon.

Adventtisunnuntaina käyttöön vihityt unkarilaisen Aquincum-urkutehtaan 2-sormioiset, 9 ½ -äänikertaiset kamarimusiikkiurut mahdollistavat jumalanpalvelusten lisäksi myös kirkkokonserttien järjestämisen. Egerin ystävyyskaupungin, Porin Teljän seurakunta luovutti urkujen vihkimistilaisuudessa myös lahjoituksena varat kirkon lattian korjaamiseen.

Egerin urut -kannatusyhdistys(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kulttuuri