Avoin kutsu houkutteli satoja kiinnostuneita Budapestin suurlähetystöön

Suomen suurlähetystö juhlisti alkavaa EU-puheenjohtajuuskautta avaamalla lauantaina 1.7. ovensa kaikille kiinnostuneille. Eräs Suomen tavoitteista puheenjohtajana onkin lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Lehdissä ja lähetystön internetsivuilla mainostettu mahdollisuus päästä tutustumaan lähetystöön houkutteli yli 400 uteliasta ohjelmalliselle lauantairetkelle Suomeen Budapestin sydämessä.

Porttien avautuessa puolilta päivin kadulle oli jo muodostunut jonoa. Vieraita tervehdittyään suurlähettiläs Pekka Kujasalo esitteli vieraille suurlähetystön historiaa ja toimintaa sekä Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita ja tapahtumia. Varsinkin Budapestissä kauden aikana järjestettävät lukuisat tapahtumat kiinnostivat valtaosin unkarilaista yleisöä, jonka joukossa oli niin Suomen ystäviä kuin lähiseudun asukkaitakin.
Kulttuurisihteeri Kirsi Rantala opasti vieraita taiteen saloihin esitellessään 1980-luvun suomalaista arkkitehtuuria edustavaa lähetystörakennusta ja sen taidehelmiä. Päivän aikana ovet olivat auki niin lähetystön toimistosiiven kirjastoon kuin suurlähettilään virka-asunnon puolellekin. Virka-asunnossa suurimman mielenkiinnon kohteena oli eksoottinen sauna, mutta monet huomioivat myös suomalaisten taiteilijoiden teokset sekä sisustussuunnittelun.

Päivän musiikillinen anti oli monipuolista ja liiteli kevyesti Suomesta Unkariin ja takaisin. Pianisti Anna Inkeri Pap esitti tunnelmallisia suomalaisia pianominiatyyrejä Selim Palmgrenin, Einojuhani Rautavaaran sekä Joonas Kokkosen ja Einar Englundin tuotannosta. 19-vuotias nivalalainen harmonikkataiteilija Henna-Maija Kuki saavutti valtaisan suosion varmalla esiintymisellään ja monipuolisella, klassikoista tangoon ja iskelmään ulottuvalla ohjelmistollaan. Räjähtävimmät aplodit keräsi Brahmsin Unkarilainen tanssi, ja ihastuneet piirittivät Henna-Maijaa koko iltapäivän ajan. Pääosin Kalevala Ystävyyspiirin jäsenistöstä koostuva Kalevala-kuoro sai suomalaisyleisön silmäkulmat kostumaan Finlandiallaan. 15-vuotiaan sekakuoron ohjelmistoon kuului niin unkarilaisten kuin suomalaisten säveltäjien teoksia.
Suomea pidetään talviurheilumaana, mutta onneksi eräs todelliseksi koko kansan lajiksi noussut liikuntamuoto soveltuu erinomaisesti Unkarin kesään ja Budapestin kukkuloiden haastavaan maastoon. Sauvakävelyllä on Unkarissa oma pieni, mutta sitäkin innokkaampi harrastajajoukkonsa. Lähetystön vieraille lajia esittelivät unkarilaisvalmentaja László Galambos sekä hänen vaimonsa Beáta. Muutamien epäröivien askelten jälkeen kokeilemaan uskaltautuneiden ryhti ojentui, pää kohosi, kädet tempautuivat rytmikkääseen liikkeeseen, ja kaiken kaikkiaan oli syytä uskoa nerokkaan yksinkertaisen ja tehokkaan lajin löytäneen jälleen uusia ystäviä.

Niillekin, joiden mielestä on nautinnollisempaa tyytyä seuraamaan muiden taidokasta urheilusuoritusta, oli tarjolla silmäniloa. Budapestin Liikuntatieteen yliopiston urheiluseuran TFSE:n Euroopan-mestaruuskisojen valmennusryhmään hyväksyttyjen tyttöjen rytmisen voimistelun ryhmä hämmästytti yleisöä notkeudellaan ja rytmitajullaan. Nuoresta iästään huolimatta tytöt esiintyivät ammattitaitoisesti, mutta näytös oli täynnä raikkautta ja energiaa. Lava tuntui olevan silkkaa sinivalkoista liikettä, vauhtia ja keveyttä.
Myös tiukempaa Suomi-tietoa oli tarjolla lähetystön kirjastossa, jossa esittäytyivät Finnagora, Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden keskus, sekä suomalaisten yritysten kansainvälistymisen asiantuntija Finpro Hungary. Yleisö sai muutenkin päivän aika vastauksia mieltään askarruttaneisiin kysymyksiin, koskivatpa ne sitten Suomi-neidon syntyä tai piispa Henrikin kohtaloa.
Säiden haltija osallistui ystävällisesti suomalaisen kesäpäivän tunnelman luomiseen ja hillitsi hieman viikkokausia vallinnutta hellettä. Virka-asunnon puutarhassa saattoi vaivatta kuvitella itsensä useita leveysasteita pohjoisemmaksi keskikesän pihajuhliin, joissa vieraita odottavat kylmä, vaalea suomalaisolut ja grillissä pihisevä makkara. Tämä lyömätön kesäherkku tuntui tekevän kauppansa: päivän aikana tarjoiltiin kymmeniä kiloja makkaraa sekä tynnyrillinen ja yli 200 tölkkiä Lapin Kultaa. Suurlähetystön kokin Juha Haaviston leipomista 625 karjalanpiirakastakin jäi jäljelle vain murut.
Suomen ylivoimaisesti tunnetuin kansainvälinen edustajakin ennätti paikalle perinteisessä työasussaan, punanutussa ja piippalakissa. Kielitaitoinen pukki jutteli mukavia vuoroin unkariksi, vuoroin suomeksi ja sai houkuteltua ympärilleen joukon lapsia, jotka kaikki olivat ihan varmasti olleet kilttejä koko vuoden. Palkinnoksi kiltteydestä pukki kaivoi taskuistaan sinisiä makeisia kaukaisesta kotimaastaan, napapiirin tuolta puolen, Korvatunturin juurelta.

Teksti ja kuvat: Harjoittelija Outi Pynnönen




kulttuuri