Aliz joulumaassa

Suurlähetystön viime syksynä Veszprémissä Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julistaman Suomi-aiheisen kirjoituskilpailun toinen voittajista, Aliz Stupián, vietti maaliskuun lopulla äitinsä Ilonan kanssa ikimuistoisen viikonlopun Rovaniemen kaupungin vieraina.

Aliz Stupián Rovaniemellä Gyulaffy László -peruskoulun kolmasluokkalainen Aliz voitti kirjoituskilpailun kirjoittamalla tunnelmallisen sadun Joulupukista ja tontuista ja nyt hänelle tarjoutui siis mahdollisuus henkilökohtaisestikin tutustua satunsa päähenkilöihin. Isäntiensä tuella Aliz myös lahjoitti satunsa Joulupukille sekä unkariksi että suomeksi.

Joulupukin pajaan tutustumisen ja napapiirin ylityksen lisäksi viikonlopun ohjelmaan kuului mm. tutustuminen Arktikum-keskukseen, jossa vieraita odotti yllätysohjelmana Renáta ja Áron Mojzerin kamarikonsertti. Tuntumaa pohjoisen talveen keväisestä Gyulafirátótista Rovaniemelle - ensimmäistä kertaa eläessään - lentänyt Aliz sai paitsi porosafarilla myös koiravaljakkoretkellä.

Alizin ja äiti-Ilonan ohjelmaan osallistuivat kaupunginjohtaja Mauri Gardin, valtuuston puheenjohtaja Maarit Airaksinen sekä Suomi-Unkari Seuran Rovaniemen osaston puheenjohtaja Reijo Sulasalmi. Korvaamattomana oppaana ja tukena koko vierailun ajan oli Anita Vizner-Säkkinen iloisine ja innokkaine apujoukkoineen. Paluumatkalla ohjelmaan kuului vielä kiertoajelu Helsingissä oman kylän pojan, Unkarin Helsingin-suurlähetystön talous- ja teknologiasuhteista vastaavan lähetystöneuvos Árpád Jelinkón ystävällisellä opastuksella.

Odotamme kiinnostuneena Alizin lupaamaa matkapäiväkirjaa jännittävän viikonlopun tapahtumista sekä selvitystä pohjoisen ruokaherkuista ja lumen määrästä.