Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta. Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava.

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta.

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos sen on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake.

Lomake

Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)

Avioliiton solmiminen Ranskassa

Ranskassa ulkomaalainen voidaan vihkiä avioliittoon:

  1. Jos toinen vihittävistä on ranskalainen
  2. Jos molemmat vihittävät ovat ulkomaalaisia, joista toisella on pysyvä oleskelulupa Ranskaan

Pohjoismaiden ulkopuolella tapahtuvaa vihkimistä varten Suomen kansalainen tarvitsee laajan virkatodistuksen sekä ns. esteettömyystodistuksen Suomen kansalaisen oikeudesta mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä. Laajasta virkatodistuksesta tulee ilmetä paitsi henkilön omat tiedot myös vanhempien nimet, syntymäajat ja -paikat sekä äidin tyttönimi. Ulkomailla asuva suomalainen saa todistukset sen paikkakunnan maistraatista tai seurakunnasta, missä hän oli viimeksi Suomessa kirjoilla. 

Ranskan viranomaiset vaativat pääsääntöisesti, että asiakirjat ovat ranskankielisiä. ​​​​​​​Helsingin maistraatti myöntää ranskankielisiä otteita myös muupaikkakuntalaisille. Ulkomailla asuva voi tilata otteen ja esteettömyystodistuksen puhelimitse tai sähköpostitse Helsingin maistraatista.

Ranskassa vihkivälle viranomaiselle tulee toimittaa myös ns. certificat de coutûme -todistus (todistus Suomen kansalaisen oikeudesta solmia avioliitto). Tämä todistus tehdään Suomen suurlähetystön konsuliasiainosastolla. Alkuperäiset maistraatin todistukset ja molempien puolisoiden passikopiot tulee toimittaa henkilökohtaisesti tai postitse konsulaattiin certificat de coutûme -todistusta varten.

Todistus maksaa 30 euroa, maksun voi suorittaa pankki- tai luottokortilla sekä etukäteen pankkisiirrolla edustuston tilille (katso maksuohjeet täältä).

Kaikki dokumentit palautetaan certicat de coutûme -todistuksen kanssa.

Mikäli et voi asioida henkilökohtaisesti konsulaatissa, voit maksaa 5 € postitusmaksun todistusmaksun (30 €) yhteydessä suurlähetystön tilille. Muista laittaa todistuspyynnön mukaan osoitetietosi, jotta saamme tiedon mihin lähetämme laaditun todistuksen ja maistraatin alkuperäiset asiakirjat.

Tarkista vihkijäviranomaiselta muut mahdollisesti tarvittavat asiakirjat ja niistä vaadittavat käännökset.

Jos vihkimisen myötä sukunimi muuttuu, on haettava uutta passia.

Lisätietoa avioliiton solmimisesta ulkomailla
Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon sivut:
Miten voin solmia avioliiton ulkomailla
Kirkon Ulkosuomalaistyön sivut
Maistraatti
Suomi.fi

Ranskan Suomen suurlähetystö
Itäinen Puistotie 13
00140 Helsinki
puh. +358 (0)9 618 780,
fax +358 (0)9 6187 8342

​​​​​​​

​​​​​​​