Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos se on annettu jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake: Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Avioliiton solmiminen Ranskassa

Ranskassa ulkomaalainen voidaan vihkiä avioliittoon:

  1. Jos toinen vihittävistä on ranskalainen
  2. Jos molemmat vihittävät ovat ulkomaalaisia, joista toisella on pysyvä oleskelulupa Ranskaan

Pohjoismaiden ulkopuolella tapahtuvaa vihkimistä varten Suomen kansalainen tarvitsee EU:n käytännön mukaisen monikielisen laajan otteen väestötiedoista sekä ns. esteettömyystodistuksen Suomen kansalaisen oikeudesta mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä. Laajasta otteesta tulee ilmetä paitsi henkilön omat tiedot myös vanhempien nimet, syntymäajat ja -paikat sekä äidin tyttönimi. Ulkomailla asuva suomalainen saa todistukset Digi- ja väestötietovirastosta.

Ranskan viranomaiset vaativat pääsääntöisesti, että asiakirjat ovat ranskankielisiä. Digi- ja väestötietovirasto myöntää EU:n käytännön mukaisia monikielisiä otteita. Ulkomailla asuva voi tilata otteen ja esteettömyystodistuksen puhelimitse tai sähköpostitse Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ranskassa vihkivälle viranomaiselle tulee toimittaa myös ns. certificat de coutûme -todistus (todistus Suomen kansalaisen oikeudesta solmia avioliitto). Tämä todistus tehdään Suomen suurlähetystön konsuliasiainosastolla. Alkuperäiset Digi- ja väestötietoviraston todistukset tulee toimittaa henkilökohtaisesti tai postitse konsulaattiin certificat de coutûme -todistusta varten.

Todistus on maksullinen.Maksun voi suorittaa pankki- tai luottokortilla sekä etukäteen pankkisiirrolla edustuston tilille (katso maksuohjeet täältä).

Kaikki dokumentit palautetaan certicat de coutûme -todistuksen kanssa.

Mikäli et voi asioida henkilökohtaisesti konsulaatissa, voit maksaa 5 € postitusmaksun todistusmaksun yhteydessä suurlähetystön tilille. Muista laittaa todistuspyynnön mukaan osoitetietosi, jotta saamme tiedon mihin lähetämme laaditun todistuksen ja alkuperäiset asiakirjat.

Tarkista vihkijäviranomaiselta muut mahdollisesti tarvittavat asiakirjat ja niistä vaadittavat käännökset.

Jos vihkimisen myötä sukunimi muuttuu, on haettava uutta passia.

Lisätietoa avioliiton solmimisesta ulkomailla

Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon sivut:

Digi- ja väestötietovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Suomi.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ranskan Suomen suurlähetystö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Itäinen Puistotie 13
00140 Helsinki
puh. +358 (0)9 618 780,
fax +358 (0)9 6187 8342