Rekisteröidystä parisuhteesta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos olet Suomen kansalainen ja rekisteröit parisuhteesi ulkomailla, ilmoita siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Lähetä ilmoitus Suomen kansalaisen ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta maistraattiin. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen maistraattiin rekisteröintiä varten.

Liitä mukaan alkuperäinen todistus parisuhteen rekisteröinnistä tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos sen on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

Ranskan PACS (pacte civil de solidarité)

Ranskassa sekä samaa sukupuolta olevat että heteroparit voivat solmia ns. PACSin.

PACSia varten Suomen kansalaiselta vaaditaan ote väestötietojärjestelmästä, mistä ilmenee henkilön siviilisääty. Tämä ote tulee pyytää suoraan oman kunnan maistraatista Suomesta. Helsingin maistraatti myöntää myös muunpaikkakuntalaisille ranskankielisiä otteita. Otteeseen kannattaa pyytää myös apostille-leima maistraatista. Otteesta tulee ilmetä paitsi henkilön omat tiedot myös vanhempien nimet, syntymäajat ja -paikat sekä äidin tyttönimi.

PACSia varten Ranskan viranomaiset pyytävät myös ns. certificat de coutûme -todistuksen. Tämä todistus laaditaan Suomen suurlähetystön konsuliasiainosastolla. Konsuliasiainosastoon tulee toimittaa yllämainittu ote väestötietojärjestelmästä ja kopiot molempien henkilöiden passeista tai henkilötodistuksista. Todistuksen laatimisesta peritään 30 € toimitusmaksu.

Alkuperäinen ote väestötietojärjestelmästä palautetaan certificat de coutûme -todistuksen mukana tilaajalle.

Mikäli et voi asioida henkilökohtaisesti konsulaatissa, voit maksaa 5 € postitusmaksun todistusmaksun (30 €) yhteydessä suurlähetystön tilille (katso maksuohjeet täältä). Muista laittaa todistuspyynnön mukaan osoitetietosi, jotta saamme tiedon mihin lähetämme laaditun todistuksen ja maistraatin alkuperäiset asiakirjat.

​​​​​​​