EUE:n henkilökunta pääsi luonnon keskelle

Suomen pysyvän EU-edustuston väki vietti virkistyspäiväänsä Grimbergenin kaupungissa, joka sijaitsee vain 12 kilometrin päässä ruuhkaisesta Brysselistä. Virkistyspäiväretkue pääsi ensiksi vetämään keuhkonsa täyteen raikasta maalaisilmaa kävelykierroksella, joka vei läpi niittyjen ja metsikköjen.


Johanna, Pekka ja mylly Johanna, Pekka ja mylly

Matkan varrella näkyi idyllisiä pihapiirejä, joissa kanat kaakattivat, sekä vanhoja myllyjä solisevien vesien äärellä. Melkein koko seurue jaksoi kävellä luontokierroksen, jonka pituus oli kolme kilometriä. Kanojen lisäksi matkalla bongattiin myös lukuisia muita eläimiä.

 

Hevosia ja aaseja matkan varrella Monen retkeläisen sisäinen hevostyttö heräsi ponien ja aasien vaikutuksesta

Grimbergenin keskustassa komealla paikalla nykyisin kohoava kirkko on peräisin 1660-luvulta, mutta sen rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1128. Kirkko on omistettu Pyhälle Servatiukselle, joka on Grimbergenin kaupungin suojeluspyhimys. Pyhä Servatius tunnetaan 300-luvulla ahkerasti reissanneena diplomaattina. Grimbergenin kirkon julkisivu on rakennettu säästösyistä sekalaisista materiaaleista.

 

Grimbergenin kirkko Upea Grimbergenin kirkko on yksi Belgian huomattavimmista barokkityylisistä rakennuksista
Dutroux´n uhrien muistolle pystytetty patsas kuvanveistäjä Rik Pootin teos "Gekwetst ben ik vanbinnen" joka on omistettu pedofiili Dutroux'n uhreille

 

Matkalla museoon Matkalla museoon

Grimbergenin kaupunki on antanut nimensä maukkaalle oluelle. Paikkakunnalle asettuneet munkit aloittivat oluen panemisen jo satoja vuosia sitten. Munkit saavuttivat pian kuuluisuutta vieraanvaraisuudellaan, joka oletettavasti piti sisällään oluen tarjoilua.

Vaikka Grimbergenin panimo on sittemmin muuttanut Belgian muille alueille, kaupungissa on pieni Grimbergen-museo. Matkaohjelmaan kuului luonnollisesti vierailu tähän teemamuseoon. Museossa kuulimme, että ensimmäiset sammiot Grimbergen-olutta on pantu jo 1100-luvulla

Museossa sai katsoa, muttei koskea Museossa sai katsoa, muttei koskea

Oluttynnyrissä Grimbergenin museossa vieraat pääsevät olutsammioon
Museon parasta antia Olutmuseon ohjelmassa oli myös oluen maistelua aurinkoisella terassilla
                                                                


Virkistyspäivän päätteeksi nautittiin lounasta paikallisessa tavernassa. Seuraavana päivänä reissussa ollut edustuston väki jatkoi hommiaan huomattavan virkistyneinä.

 

teksti: Kanerva Kuisma

kuvat: Kanerva Kuisma, Heidi Era-Malik, Pekka Puustinen