Vinkkejä viikosta (päivitetty 1.10.)

Tiedote 283/2010, Valtioneuvoston viestintäyksikkö 

Pääministeri Kiviniemi EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokoukseen Brysseliin

Vinkkejä viikostaKahdeksas Asem-huippukokous (Asia-Europe Meeting) järjestetään 4. ja 5. lokakuuta EU-puheenjohtajamaa Belgian pääkaupungissa Brysselissä. Suomea huippukokouksessa edustaa pääministeri Mari Kiviniemi.

Asem-yhteistyössä ovat mukana Euroopan unionin 27 jäsenmaata, kymmenen Kaakkois-Aasian maiden järjestön (Asean) jäsenmaata sekä Kiina, Japani, Korean tasavalta, Intia, Pakistan ja Mongolia. Lisäksi jäseniä ovat Euroopan komissio ja Asean-sihteeristö. Uusiksi jäseniksi on Brysselissä tarkoitus hyväksyä kolme maata: Venäjä, Australia ja Uusi-Seelanti.

Kokouksen pääteema on kansainvälinen talous- ja finanssikriisi. Lisäksi esillä ovat muun muassa ilmastonmuutos ja monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistaminen. Puheenjohtajana EU-puolelta toimii ensimmäistä kertaa Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Asem-kokouksen yhteydessä järjestetään useita maiden kahdenkeskisiä tapaamisia. Pääministeri Kiviniemi käy keskustelut muun muassa Vietnamin pääministerin Nguyen Tan Dungin kanssa.

Matkalle osallistuu pääministerin puoliso, toimitusjohtaja Juha Louhivuori.

Lisätietoja: kansainvälisten asioiden neuvonantaja Antti Vänskä, valtioneuvoston kanslia, p. 09 1602 2068, yksikön päällikkö Johan Schalin, ulkoministeriö, p. 09 1605 6308 ja viestintäpäällikkö Mikko Norros, valtioneuvoston viestintäyksikkö, p. 09 1602 24008 tai 040 547 6280