Syyria nousi Eurooppa-neuvoston ykkösteemaksi

European Union
Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Eurooppa-neuvostoa seuranneessa tiedotustilaisuudessa.

EU-maiden huippukokouksessa tuomittiin jyrkin sanoin hyökkäykset Aleppoon.  Vuoden viimeinen Eurooppa-neuvosto 15. joulukuuta  käsitteli myös unionin syvenevää puolustusyhteistyötä ja  muuttoliikettä ja päivän lopuksi EU27-maat hyväksyivät lausuman Brexit-neuvottelujen järjestelyistä.

Brysselin kokous alkoi Itä-Aleppon pormestari Brita Hagi Hasanin vetoomuksella kaupungin asukkaiden hengen ja terveyden puolesta. Kokouksen jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puhui Syyrian hallituksen ja sen tukijoiden brutaalisuudesta,  Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui Aleppon tilannetta masentavaksi ja häpeälliseksi ja Ranskan presidentti Francois Hollande tuomitsi Venäjän toimet, kun se vetollaan estää poliittisen ratkaisun.        

- Olemme kaikki syvästi järkyttyneitä Aleppon humanitaarisesta kriisistä. Kansainvälisellä yhteisöllä on suuri vastuu tehdä kaikkensa siviilien suojelemiseksi ja avun toimittamiseksi perille, totesi myös Suomen pääministeri Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa.

Eurooppa-neuvosto tuomitsi loppupäätelmissään voimakkaasti Syyrian hallituksen ja sen liittolaisten, erityisesti Venäjän ja Iranin, jatkuvat hyökkäykset Aleppoon sekä hyökkäysten tahallisen kohdistamisen siviileihin ja sairaaloihin. Eurooppa-neuvosto vaatii kaikkia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet, mahdollistamaan ihmisten evakuoinnin Alepposta sekä turvaamaan aineellisen ja lääkinnällisen avun saamisen perille koko Syyriaan. Eurooppa-neuvosto totesi myös, että kansainvälisen oikeuden rikkomiseen ja mahdollisiin sotarikoksiin syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan

Puolustuksessa rytminvaihdos

EU:n puolustusyhteistyö eteni kokouksessa Suomea tyydyttävällä tavalla. Nyt otetaan monia askelia eteenpäin ja turvallisuuden ja puolustuksen vahvistaminen etenee uudella rytmillä.

- Suomi on tyytyväinen nopeutuneeseen ja myönteiseen edistymiseen EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämisessä. EU:n puolustusulottuvuuden kehittäminen vastaa eurooppalaisten kokemaan huoleen ulkoisesta turvallisuudesta ja vahvistaa kansallista puolustuskykyämme. Odotamme komissiolta ensi vuonna konkreettisia edistysaskeleita muun muassa EU:n puolustusrahaston perustamiseksi, pääministeri Sipilä sanoi.

Korkea edustaja Federican Mogherinin vastuulla on asian konkretisoiminen. Häneltä odotetaan ehdotuksia muun muassa sotilaallisten voimavarojen kehittämisestä ja kriisihallintaoperaatioita koordinoivan esikunnan perustamisesta.

Lyhyestä virsi kaunis

Huippukokoukset ovat olleet yleensä kaksipäiväisiä ja öitäkin on valvottu. Joulukuun kokous oli kokeilumielessä yksipäiväinen ja se todella loppui torstaina ennen puolta yötä.

Pitkien puheenvuorojen vuoksi aikataulut eivät pitäneet kutiaan, mutta lopulta yötä ei tarvinnut tällä kertaa valvoa. Britannian pääministeri Theresa Mayn poistuttua 27 jäsenmaata totesi pikavauhtia, että valmistellut Brexit-suunnitelmat ovat OK. Illallinen jäi pois, mutta päämiehille maistui paremmin aikaisempi kotiinpaluu – ymmärrettävästi.

Leena Brandt