Valtioneuvoston viestintäosasto
5.12.2014

Suomen EU-politiikan tavoitteet: kilpailukyky, toimiva sääntely ja ulkoisesti vahvempi unioni

Suomen EU-politiikan avaintavoitteet vuonna 2015 ovat kasvua ja työllisyyttä vahvistava kilpailukyky, toimiva sääntely ja ulkoisesti vahvempi Euroopan unioni. Hallitus määrittelee vuosittain keskeisimmät EU-politiikan asiakokonaisuudet. Ensi vuotta leimaavat Euroopan unionin uusien toimielinten työn varsinainen käynnistyminen ja keskinäisten suhteiden määrittely.

Suomi korostaa tavoitteissaan kilpailukykyä, kasvua ja työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä. Investoinnit tulee kohdistaa kasvun kärkiin: digitalisaatioon, biotalouteen ja puhtaisiin teknologioihin (cleantech). Liikenneinfrastruktuuri ja energia ovat myös tärkeimpiä investointikohteita. Suomen tärkeimpänä tavoitteena on luoda ns. vihreää kasvua, uudistaa teollisuuden rakennetta ja kilpailukykyä sekä edistää ilmasto- ja energiatavoitteiden 2030 saavuttamista. Toimivien sisämarkkinoiden kehittäminen edellyttää esimerkiksi kohdistettuja lainsäädäntöuudistuksia, jotka tukevat palveluiden vapaata liikkuvuutta.

Euroopan unionin tulee keskittyä toiminnassaan niihin alueisiin, joilla se voi tuoda lisäarvoa. Tarkoituksenmukainen, kevyempi ja yksinkertaisempi sääntely on Suomelle tärkeää erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi ja yrittämisen edellytysten parantamiseksi. Keskeisten EU-aloitteiden kansallista vaikutusarviointia vahvistetaan.

EU:n naapuruuspolitiikka on noussut kansainvälisten kriisien myötä keskiöön. Suomi on sitoutunut vahvistamaan unionin ulkoista toimintakykyä, jotta EU voi toimia uskottavana ja tehokkaana maailmanlaajuisena toimijana. Kesäkuun 2015 Eurooppa-neuvostossa tulisi sitoutua uusiin tavoitteisiin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamiseksi. Suomi painottaa EU:n ulkoisen toiminnan tehokasta koordinointia.

Hallituksen linjaamien avaintavoitteiden lisäksi EU-vaikuttamista ohjaavat kunkin ministeriön omat EU-prioriteettihankkeet. Keskeisiä vaikuttamiskohteita ovat muun muassa pankkiunionin loppuun saattaminen, EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja investointisopimusneuvottelujen edistäminen, nuorisotyöllisyys ja vapaa liikkuvuus.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia

Lisää aiheesta:

Suomen EU-politiikan avaintavoitteet -muistio:

http://vn.fi/tiedostot/julkinen/eu-minvat/2014/EU-politiikan-avaintavoitteet-2015.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.)