Stubb: Kolme käskyä uuteen EU-ulkopolitiikkaan

Ulkoministeri Alexander Stubb Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Euroopan unioni tarvitsee uuden lähestymistavan ulkopolitiikkaansa. London School of Economicsissa 11. marraskuuta pitämässään puheessa Stubb ilmaisi huolensa EU:n heikentyvästä vaikutusvallasta maailmassa, jossa kilpailevia toimijoita, tavoitteita ja arvoja on entistä enemmän. ”EU:n on reagoitava pelikentän muutokseen ulkopolitiikassaan. Viime kädessä kyse on siitä, onko EU:lla jatkossa merkittävä rooli osana moninapaista maailmaa”, Stubb totesi.

Ulkoministeri Stubbin mukaan EU tarvitsee nyt arvokasta ulkopolitiikkaa (dignified foreign policy), joka perustuu keskinäiseen kunnioitukseen, kuuntelemiseen ja vuoropuheluun. Puheessaan Stubb esitti uuden ulkopolitiikan ”kolme käskyä”.

Ensinnäkin EU:n on saatava oma pesänsä kuntoon. ”Meidän on elettävä niin kuin opetamme, olipa kyse sitten kauppapolitiikasta tai ihmisoikeuksista”, ministeri totesi.

Toiseksi EU:n on puhuttava yhdellä äänellä. ”EU on maailman suurin talous, mutta kansainvälisessä politiikassa sen asema on liian heikko”. Lissabonin sopimus antaa unionille mahdollisuuden ottaa sen taloudellista painoarvoa vastaava rooli. Tämä edellyttää täyden tuen antamista EU:n yhteisille edustajille Herman Van Rompuylle, José Manuel Barrosolle ja Catherine Ashtonille, Stubb korosti.

Kolmantena ”käskynä” ministeri Stubb esitti ulkopoliittiseen vaikuttamiseen uutta toimintatapaa. EU:n on sopeuduttava tilanteeseen, jossa se ei enää voi sanella omia arvojaan ja ratkaisujaan muille. ”EU:n on aidosti pyrittävä ymmärtämään kumppaneitaan luopumatta omista arvoistaan kuten demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä. Monologista on siirryttävä dialogiin”, Stubb totesi.

”Uskon että nämä kolme ’käskyä’ täyttämällä luodaan perusta entistä vaikutusvaltaisemmalle EU:lle ja tehokkaammalle kansainväliselle politiikalle”, ministeri Stubb päätti puheensa.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan tämän tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja: ulkoministerin lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen, puh. 040 732 8340

Ulkoministeri Stubbin puhe Lontoossa (avautuu uuteen ikkunaan)