Mitkä ihmeen TSS-oikeudet?

Suomen EU-edustuston tilat täyttyivät keskiviikkona 27.5.2015 kansalaisjärjestöjen ja EU-toimielinten ihmisoikeusasiantuntijoista.

"Ensuring Non-discrimination in the implementation of economic, social and cultural Rights – Safeguarding Human Rights based approach in EU’s external action" -seminaarissa pyrittiin paneelikeskustelun avulla tunnistamaan mahdollisuuksia edistää taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten eli TSS-oikeuksien toteutumista osana EU:n ulkopolitiikkaa.

YK:n erityisraportoija Philip Alston painotti, että kehittyviä maita tulee auttaa rakentamaan omia järjestelmiään
YK:n erityisraportoija Philip Alston painotti, että kehittyviä maita tulee auttaa rakentamaan omia järjestelmiään

Salin veti täyteen erityisesti seminaarin pääpuhuja professori Philip Alston, joka toimii YK:n erityisraportoijana äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksien osalta.

TSS-oikeudet on otettu näkyvästi huomioon parhaillaan neuvoteltavassa EU:n ihmisoikeustoimintasuunnitelmassa. Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen on rauhan, turvallisuuden sekä kestävän kehityksen saavuttamisen perusta.

Suomen vahva sitoutuminen TSS-oikeuksiin on ilmennyt viime aikoina ihmisoikeus-instrumenttien ratifiointina.

Ihmisoikeuksien edistämisessä on aina pyrittävä kokonaisvaltaisuuteen. Salaperäisyys tulisi riisua ihmisoikeuksien ympäriltä, ja niiden koko laaja kirjo paljastaa. Kehitysavun lisääminen ei automaattisesti auta kaikkia kohdemaan asukkaita. Rahallinen apu on tärkeää, mutta se ei yksin riitä. Kehittyviä maita tulisi erityisesti auttaa kehittämään omia järjestelmiään. Kaikilta osapuolilta tarvitaan panostuksia ja sitoutumista, jotta voidaan varmistaa taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien tehokas toteutuminen käytännössä.

Euroopassa koulutuksen, terveyspalveluiden, sosiaaliturvan ja kehitysavun leikkaamista perustellaan usein talouskriisillä. On kuitenkin syytä muistaa, että säästötoimet voivat kiihdyttää yhteiskunnan eriarvoistumista. Ihmisoikeuksiin liittyvien lainsäädäntöehdotuksien vaikutukset tulee arvioida tarkasti.

Pyrkimykset tasa-arvon parantamiseksi onnistuvat ainoastaan, jos taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet huomioidaan kaikilla politiikan aloilla. Euroopan unionin on tärkeää johtaa esimerkillään. Ihmisoikeudet ovat sisäänrakennettu osa EU:n ulkosuhteita. Johdonmukaisuus sisäisissä ja ulkoisissa oikeusasioissa on koko unionin uskottavuuden kulmakivi.

Otto Salminen

Kirjoittaja toimii korkeakouluharjoittelijana Suomen pysyvässä edustustossa EU:ssa (EUE)