Jan Storen paluu EU-ympyröihin

Suomen uusi pysyvä EU-edustaja Jan Store, 60, aloitti urakkansa Brysselissä lämpöisissä tunnelmissa. Hänen tervehdyssanansa keräsi koko edustuston henkilökunnan paikalle. Store palasi tuttuun paikkaan: hän työskenteli EUE:ssä 1990-luvulla seitsemän vuoden ajan.

Store muutti Belgiaan työskenneltyään suurlähettiläänä Varsovassa Puolassa vuodesta 2004 lähtien. Akut hän kävi lataamassa ansaitulla viikon hengähdystauolla Suomessa. Store seuraa EU-edustajana Eikka Kososta, joka on siirtynyt Euroopan komission Helsingin toimiston päälliköksi.

Store tuli aikoinaan Brysseliin Genevestä kesken Suomen liittymisneuvottelujen 1993 kun Erkki Liikanen toimi edustuston suurlähettiläänä. Lisäksi hän oli keskeisessä roolissa Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajakaudella 1999. Store oppi kantapään kautta työpäivien venyvän käsitteen EU-tehtävissä. Sama pätee yhä.

- Kotiin ei kannata kertoa, mihin kellonaikaan tulee. Riittää kun ilmoittaa, että tulee. Koskaan ei tiedä, päättyykö työpäivä kello 18 vai 20 vai vasta seuraavan vuorokauden puolella, Store kuvaa EU-lähettilään arkea.    Aamukahvit henkilöstökokouksen päätyttyä                      

Kengät kadoksissa

Aivan ongelmitta Storen uusi alku Brysselissä ei sujunut: kenkien etsintä kesti aamulla pitkään edellisenä päivänä tulleesta muuttokuormasta. Muuten Belgian pääkaupunki paljasti tutut kasvonsa: Rue de la Loin aamuruuhka, ihmiset kahviloissa heräilevässä EU-korttelissa ja valmistautuminen ensimmäiseen Coreper-istuntoon.

Pysyvän edustajan sijainen Nina Vaskunlahti toivotti Storen tervetulleeksi todeten, että tietyllä tavalla ympyrä sulkeutuu. Jan Store on näet Suomen ensimmäinen EU-suurlähettiläs, jolla on kokemusta myös coreper 1 -sektorilta. Hän työskenteli coreper 1 -edustajana vuosina 1995-2000.

Uutena EU-suurlähettiläänä Store edustaa Suomea coreper 2 -kokouksissa. Niissä jäsenmaiden pysyvät edustajat valmistelevat mm. Ecofin-kokouksia, yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostoa sekä oikeus- ja sisäasioiden neuvostoa. Ministerineuvoston jyhkeä Justus Lipsius -rakennus tuli Storelle tutuksi 1990-luvulla. Hän osallistui aikoinaan 350 coreper-istuntoon ja yli 300 neuvostoon.

Storen poissaolessa Brysselissä on tapahtunut paljon. Euroopan unioni on 2000-luvulla mm. laajentunut 27 jäsenmaan unioniksi, eurovaluutta on otettu käyttöön 15 valtiossa, unioni on kehittänyt voimavarat kriisinhallintaa varten sekä valmistellut Lissabonin sopimuksen, jonka ratifiointi on kesken. Irlannin kielteinen kansanäänestys sopimuksesta tuo EU:lle lisähaasteita.

Toisaalta Store on seurannut EU:n rakentamista koko Suomen jäsenyyden ajan tiiviisti. Hän työskenteli 2000-luvun alussa Suomessa ulkoministeriön Eurooppa-osaston päällikkönä. Puolassa Store löysi taas uuden näkökulman Eurooppaan. Storen Varsovan vuosina Puolasta on tullut yksi EU:n keskeisiä jäsenvaltioita.

EU-edustusto on talona Storelle tuttu, mutta työntekijät ovat lähes kaikki vaihtuneet. Tutustumista noin 100 hengen porukassa riittää. Store luottaa edustuston virkamiehiin ja paikalta palkattuun henkilökuntaan.

- Tiedän, että edustustossa on osaavaa porukkaa. Työryhmien edustajien tuki on suurlähettiläälle erittäin tärkeää, Store sanoo.

Suurin osa henkilöstöstä pääsi paikalle henkilöstökokoukseen

TEKSTI: Marko Ruonala

KUVAT: Anna Paakkulainen