Ilkka Laitisesta EU:n rajaturvaviraston pääjohtaja

Eversti, apulaisosastopäällikkö Ilkka Laitinen on nimitetty Euroopan unionin uuden rajaturvallisuusviraston pääjohtajaksi. Varsovassa kokoontunut viraston hallintoneuvosto päätti asiasta. Toimikausi kestää viisi vuotta.


Ilkka Laitisella on myös aiempaa EU-kokemusta

Pääjohtaja johtaa viraston toimintaa, vastaa hallintoneuvoston päätösten valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä viraston budjetista.

Eversti Ilkka Laitisella on laaja eurooppalaisen rajaturvallisuuden asiantuntemus. Hän on työskennellyt mm. Suomen rajavartiolaitoksen kansainvälisen yksikön päällikkönä. Laitinen johti Helsingissä 2003-2005 toiminutta EU:n riskianalyysikeskusta.

EU:n rajaturvallisuusviraston tehtävät ovat:
• jäsenvaltioiden välisen operatiivisen rajavalvontayhteistyön koordinointi ja kehittäminen
• riskianalyysien laatiminen
• yhteisen koulutussuunnitelman täytäntöönpanon seuranta
• rajavalvonta-alan tutkimustoiminnan seuraaminen
• asiantuntijayhteistyön tukeminen poikkeustilanteissa ja
• jäsenmaissa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamisoperaatioiden koordinointi.

EU:n rajaturvallisuusvirastolla ei ole ylikansallista toimivaltaa. EU:n ulkorajojen valvonnasta vastaavat edelleenkin jäsenvaltiot.

Rajaturvallisuusviraston organisaation muodostavat hallintoneuvosto, pääjohtaja, apulaispääjohtaja ja alkuvaiheessa noin 30 asiantuntijaa. Henkilöstö koostuu virastoon palkattavista työntekijöistä ja jäsenmaiden asettamista kansallisista asiantuntijoista.

Viraston ylintä toimivaltaa käyttää hallintoneuvosto, joka koostuu jäsenmaiden rajavartiolaitosten päälliköistä ja komission edustajista.















Sisäministeriön verkkosivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)