Huippukokous edisti EU:n turvallisuutta ja keskusteli muuttoliikkeestä

Kuva: EU
Juha Sipilä osallistui Eurooppa-neuvostoon kesäkuussa 2017.

Kesäkuun Eurooppa-neuvosto kokoontui pitkästä aikaa myönteisen helpottuneissa tunnelmissa. Mediassa todettiin – ehkä hieman pettyneesti – ettei nyt ole mikään kriisi päällä. EU-maiden talous kasvaa, kriittisistä äänestyksistä on selvitty muun muassa Ranskassa, ilmastosopu pitää ilman amerikkalaisiakin ja 27:n jäsenmaan yhtenäisyys on kestänyt valmistautuessa Brexit-neuvotteluihin.

EU:n päämiehet kokoontuivat juhannusviikolla  22.-23.6. keskustelemaan muun muassa puolustusyhteistyön kehittämisestä.  Vuoden aikana on edetty pitkä matka ja Suomi on monen muun tavoin erittäin tyytyväinen tähänastisiin saavutuksiin.

Eurooppa-neuvosto sopi tarpeesta aloittaa pysyvä rakenteellinen yhteistyö  vauhdittamaan sotilaallisten voimavarojen kehittämistä ja kehotti jäsenmaita ripeään jatkotyöhön.  Jäsenmaiden odotetaan esittävän konkreettisia yhteistyöhankkeita  ja – aloitteita.

-Suomessa olemme yhdessä puolustushallinnon kanssa selvittäneet meille sopivia hankkeita. Suomea kiinnostaisi tehdä yhteistyötä halukkaiden EU-maiden kanssa esimerksiksi kyberpuolustuksen edistämisessä, satelliitteihin liittyvässä avaruusyhteistyössä, meriyhteyksien turvaamisessa, yhteenospivien käyttöjärjestelmien valmistelussa, tilannekuvayhteistyössä ja sotilaalliseen huoltovarmuuteen liittyvissä hankkeissa, pääministeri Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi.

Eurooppa-neuvosto myös kiitti Suomea Helsinkiin perustetusta hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta.

- EU:n turvallisuuden ja puolustuksen kehittäminen on merkittävä osa Euroopan kehittämisprosessia. Niin tätä kuin muitakin EU:n tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä mietittäessä saavutetaan parempi lopputulos, jos ei heti sanota kaikkeen jyrkästi ”ei”, pääministeri Sipilä totesi.

Toisena kokouspäivänä päämiehet keskittyivät työllisyyteen ja kasvuun, joita toimiva yhteinen markkina-alue EU:ssa luo. Puheeseen nousi myös vakaan ja vapaan kansainvälisen kaupan merkitys maailmantaloudelle.

-Yhdysvaltojen poliittisen tilanteen myötä EU:n rooli vapaakaupan edistäjänä ja puolestapuhujana on korostunut. Meidän on oltava etulinjassa. Suomen kaltaiselle vientivetoiselle maalle vapaakaupan puolustaminen on keskeinen asia, Sipilä totesi.

Huippukokouksen aikana pääministeri Theresa May selosti lyhyesti Britannian tarjousta EU-kansalaisille Brexitin jälkeen. Lehdistössä (muun muassa FAZ, La Repubblica, El Pais ja WSJ) kerrottiin neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin sanoneen, että tarjous alitti odotukset.  Varsinaista keskustelua Mayn puheen jälkeen ei käyty.

Kaikista huippukokouksen yhteydessä pidetyistä tiedotustilaisuuksista eniten huomiota herätti Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin yhteinen lehdistötilaisuus. Macron aikoo julkistaa 10-vuotissuunnitelman, Ranskan ja Saksan yhteisen tiekartan EU:n kehittämiseksi.  Monissa lehtikommenteissa kuitenkin ehdittiin jo huomauttaa, ettei yhteinen taival ole helppo olipa sitten kyseessä muuttoliike, sosiaaliset oikeudet tai oman talouden suojaaminen protektionistisin keinoin.

Valtioneuvoston tiedotteet:

Eurooppa-neuvosto edisti Euroopan turvallisuutta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Eurooppa-neuvosto pohti lisäeväitä työllisyyteen ja talouskasvuun(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Eurooppa-neuvoston päätelmät, 22. ja 23. kesäkuuta 2017(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Leena Brandt