EU-valtioiden johtajat käynnistivät keskustelun EU:n korkean tason nimityksistä

EU:n valtiojohtajat keskustelivat EU:n korkean tason henkilönimityksistä Brysselissä 17. kesäkuuta järjestetyssä epävirallisessa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Ratkaisua nimityspaketista haetaan kesäkuun varsinaisessa Eurooppa-neuvostossa 27.–28.6. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

Kuva: Euroopan unioni

Pääministeri Petteri Orpon mukaan nimityksissä päästiin jo lähelle ratkaisua, mutta neuvotteluaikaa tarvitaan lisää.

”EU:n toimintakyky ja jatkuvuus on varmistettava. Siksi on tärkeää vahvistaa nimityspaketti nopeasti. Uuden komission on päästävä aloittamaan työnsä niin pian kuin mahdollista. Suomi tukee kokonaisuutta, joka on maantieteellisesti ja poliittisesta näkökulmasta kannaltamme toimiva ja tasapainoinen”, pääministeri Orpo sanoi Brysselissä.

Korkean tason nimityspakettiin sisältyy komission puheenjohtajaehdokas, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä Eurooppa-neuvoston seuraava puheenjohtaja.

EU:n perussopimusten mukaan henkilövalinnoissa on kunnioitettava unionin maantieteellistä ja väestöllistä moninaisuutta. Myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon on kiinnitetty eri yhteyksissä huomiota. Komission puheenjohtajan valinnassa on huomioitava myös Euroopan parlamenttivaalien tulos.

Nykyisen komission toimikausi päättyy 31. lokakuuta. Eurooppa-neuvoston uuden puheenjohtajan on määrä aloittaa tehtävässään 1. joulukuuta 2024.

Lisätietoa(Linkki toiselle web-sivustolle.)