Eurooppa-neuvosto sopi EU:n kilpailukyvyn vahvistamisesta ja sisämarkkinoiden uudistamisesta

Euroopan unioni kehittää pitkän aikavälin kilpailukykyä ja sitoutuu uudistamaan sisämarkkinoitaan. EU:n valtionjohtajat sopivat myös, että EU:n pääomamarkkinoita sujuvoitetaan. Tavoitteista päätettiin 17.-18. huhtikuuta ylimääräisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä.

Pääministeri Petteri Orpo keskusteli Italian entisen pääministerin Enrico Lettan kanssa ennen Eurooppa-neuvoston alkua. Kuva: Euroopan unioni

Suomea EU-huippukokouksessa edustanut pääministeri Petteri Orpo muistutti, että Euroopan sisämarkkinat luotiin aikoinaan hyvin erilaiseen maailmaan. Suurvaltojen välisessä kilpailussa EU voi menestyä Orpon mukaan ainoastaan omilla vahvuuksilla.

”Vain kilpailukykyinen talous voi olla kauppamahti. Menestyksen edellytykset ovat vapaaseen liikkuvuuteen perustuvat sisämarkkinat sekä tehokas kilpailupolitiikka. Lisäksi tarvitaan vastuullista, sääntöihin perustuvaa, avointa ja reilua kauppapolitiikkaa”, pääministeri Orpo sanoi.

Enrico Lettan raportti pohjustaa keskustelua sisämarkkinoiden tulevaisuudesta

Valtionjohtajien keskustelua pohjusti Italian entinen pääministeri Enrico Letta, joka esitteli selvityksen EU:n sisämarkkinoiden tulevaisuudesta. Letta mainitsi puheessaan käyneensä Suomessa syksyllä 2023, jolloin hän vieraili mm. Nokiassa. Pääministeri Orpon mukaan Lettan raportti on erinomainen pohja jatkokeskusteluille.

Pääministeri Orpo muistuttaa, että pienet ja keskisuuret yritykset luovat noin 85 prosenttia Euroopan työpaikoista. ”Yritysten hallinnollista taakkaa on vähennettävä ja turhaa sääntelyä karsittava”, hän korosti.

EU:n kilpailukyvyn vahvistamisen keskiössä on toimivat pääomamarkkinat. Päämääränä on houkutella lisää investointeja EU:n alueelle.

”Keskeinen tavoite on tehokas ja likvidi rahoitusmarkkina, jossa markkinariskit ovat oikein hinnoiteltu ja sijoittajan vastuu osaltaan toteutuu”, Orpo sanoo.


Takaisin normaaliin valtiontukisäännöissä

Suomi on korostanut EU:ssa myös uskottavaa valtiontukipolitiikkaa. Unionin valtiontukisääntöjä on joustavoitettu mm. korona-epidemian ja Ukrainan sodan takia. Pääministeri Orpon mukaan tukisäännöissä olisi nyt kuitenkin hyvä palata normaaliin käytäntöön.

”EU:ssa on oltava tehokas valtiontukipolitiikka, joka lisää ennustettavuutta ja suotuisaa investointiympäristöä”, hän sanoo.

Eurooppa-neuvosto sopi, että kilpailukyvyn kehittymistä seurataan jatkossa säännöllisesti. Pääomamarkkinoiden syventämisestä on tarkoitus päättää kesäkuussa. Uusi sisämarkkina-strategia valmistellaan kesään 2025 mennessä.

Lähde: valtioneuvoston tiedote 18.4.(Linkki toiselle web-sivustolle.)