EU:n osastopäällikkökokouksessa keskusteltiin talouskriisistä ja Suomen transatlanttisesta aloitteesta

EU Lippu ja Berlaymont. Kuva: EU:n kehityskysymyksistä vastaavat osastopäälliköt pohtivat helmikuussa Brysselissä EU:n tukea kansainvälisestä talouskriisistä kärsiville kehitysmaille. Yhteinen viesti oli, että kehitysavun määrää koskevista sitoumuksista on pidettävä kiinni, ja apua tulisi nyt jopa nopeuttaa. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen aloitteesta tiivistää EU:n ja Yhdysvaltain kehityspoliittista vuoropuhelua keskusteltiin.

Brysselissä 11.-12. helmikuuta kokoontuneet EU:n kehityskysymyksistä vastaavat osastopäälliköt pohtivat EU:n tukea kansainvälisestä talouskriisistä kärsiville kehitysmaille. He painottivat konkreettisten toimien tarvetta ja niihin sitoutumista, mitä EU:n on myös viestitettävä muun muassa tulevassa G20-maiden kokouksessa.

EU on keskeinen kansainvälinen toimija ja maailman merkittävin kehitysavun antaja, minkä takia sillä on erityisrooli ja -vastuu. Kehitysavun määrää koskevista sitoumuksista on pidettävä kiinni, ja apua tulisi nyt jopa nopeuttaa. Joulukuussa hyväksytty miljardin euron ruokarahasto on merkittävä saavutus, mutta ponnisteluita on jatkettava esimerkiksi jäsenmaiden kahdenvälisen yhteistyön ja Euroopan investointipankin avulla.

Ensisijaisiin toimintasektoreihin kuuluvat muun muassa infrastruktuuri, maatalous ja ilmastonmuutos. Ilmasto- ja kehityskysymykset liittyvät vahvasti toisiinsa, joten kehityskysymykset on otettava huomioon Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluihin valmistautumisessa. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota vähiten kehittyneisiin maihin.

Osastopäälliköt totesivat, että kansainvälisillä kehitysrahoituslaitoksilla on keskeinen rooli taloussuhdanteiden tasoittamisessa. Kehitysmaiden äänen riittävä kuuluminen näissä on varmistettava.

Avun tuloksellisuutta koskevien sitoumusten toimeenpano on nyt entistäkin tärkeämpää. Osastopäällikkö Ritva Koukku-Ronde totesi kehitysyhteistyömäärärahojen kasvun antavan uusia mahdollisuuksia. Samalla on muistettava, että kehitysrahoituksen ohella keskeistä on kehitysyhteistyön täydentävyys, eri toimijoiden koordinaatio ja eri politiikkasektorien koherenssi sekä kauppaa tukevan toimintaympäristön vahvistaminen. Uusien avunantajien roolia ja vastuuta ei myöskään tule unohtaa.

Yhdysvaltain hallinnon vaihtuminen avaa uusia mahdollisuuksia myös kansainväliseen kehityspoliittiseen dialogiin. Osastopäälliköt keskustelivatkin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen tammikuussa EU:n epävirallisessa kehitysministerikokouksessa esittelemästä aloitteesta tiivistää EU:n ja Yhdysvaltain kehityspoliittista vuoropuhelua. EU-puheenjohtajamaa Tshekki ja komissio ovat ryhtyneet aktiivisesti työstämään ministerikokouksessa innostuneen vastaanoton saanutta aloitetta (Transatlantic Partnership for Sustanable Development).

Lisätietoja:      http://formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) -> kehityspolitiikka