27 EU-maata sopuun monivuotisen rahoituskehyksen väliarvioinnista ja 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle

Euroopan unionin valtiojohtajat pääsivät yhteisymmärrykseen EU:n monivuotisen rahoituskehyksen väliarvioinnista ja 50 miljardin tukipaketista Ukrainalle 1. helmikuuta järjestetyssä ylimääräisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä.

Pääministerit Leo Varadkar (Irlanti), Mette Fredriksen (Tanska), Petteri Orpo (Suomi ja Ulf Kristersson (Ruotsi) keskustelivat ennen ylimääräistä Eurooppa-neuvoston kokousta.
Pääministerit Leo Varadkar (Irlanti), Mette Fredriksen (Tanska), Petteri Orpo (Suomi) ja Ulf Kristersson (Ruotsi) keskustelivat ennen ylimääräistä Eurooppa-neuvoston kokousta.

Monivuotisen rahoituksen välitarkistuksen sisällöstä sovittiin joulukuussa 26 EU-maan kesken. Nyt kaikkien 27 jäsenmaan kesken sovittu EU:n lisärahoitus on yhteensä 64,6 miljardia euroa neljälle vuodelle. Ukrainan tuki koostuu 17 miljardin avustuksesta ja 33 miljardin lainasta. Ukrainaa tuetaan nyt ensimmäistä kertaa myös suorilla avustuksella lainamuotoisen tuen rinnalla.

Eurooppa-neuvosto sopi myös, että tarvittaessa komissiolta pyydetään kahden vuoden kuluessa Ukrainan tukipaketin välitarkastelu. Tämä tapahtuisi seuraavaa rahoituskehyskautta koskevan komission esityksen käsittelyn yhteydessä.

"27:n EU:n jäsenvaltion päätös tänään on suuri saavutus, joka osoittaa yhtenäisyyttä ja lähettää vahvan signaalin: että EU:n vahva tuki Ukrainalle jatkuu," kommentoi pääministeri Petteri Orpo kokouksen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Eurooppa-neuvostoa tukipäätöksestä videoyhteyden välityksellä.

EU-johtajat toivat kokouksessa jälleen esiin myös tarpeen nopeuttaa ammusten tuotantoa ja välittämistä Ukrainalle.

Lisäksi EU-johtajat käsittelivät kokouksessa ulkosuhteita, etenkin Gazan ja laajemmin Lähi-Idän tilannetta.

He keskustelivat myös maatalousalan haasteista ja viljelijöiden huolenaiheista painottaen yhteisen maatalouspolitiikan keskeistä roolia.

Lähteet:
valtioneuvoston kanslian tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Eurooppa-neuvosto, kokouksen tulokset(Linkki toiselle web-sivustolle.)