Suomen EU-edustusto Brysselissä jatkaa heinäkuussa aloitettua tiedotusvälineille ja muille EU:sta kiinnostuneille tarkoitettua vähintään viikottain päivitettävää nettipalvelua. Tarkoituksena on antaa kompakteja vinkkejä siitä, mitä mielenkiintoista EU:n ministerineuvoston eli EU-jäsenmaiden keskinäisessä päätöksenteossa ja valmistelussa on Suomen näkökulmasta tapahtumassa.

Kyse on valikoiduista poiminnoista eikä kattavasta agendan esittelystä. Muotoilut ovat ennakkotietoihin perustuvia epävirallisia odotuksia ja kokousten asiasisällöt voivat aina viime hetkessäkin muuttua. Materiaalia ei siis pidä tulkita kirjaimellisesti.

Palstalle nostetaan tarpeen mukaan aiheita sekä ministerikokousten asialistoilta että suurlähettilästason EU-kokousten agendoilta. Ministerikokouksia koskevat vinkit päivitetään palstalle joustavasti tarpeen mukaan. Säännöllinen viikottainen päivityspäivä on tiistai, koska pysyvien edustajien eli EU-suurlähettiläiden Coreper II -kokoukset sekä heidän sijaistensa eli Coreper I -suurlähettiläiden kokoukset järjestetään yleensä keskiviikkona, torstaina tai perjantaina.

Palstan jatkoa arvioidaan koko ajan palautteen perusteella, lähetä siis meille ruususi tai risusi (osoitteeseen [email protected]). Toivottavasti vinkkipalstastamme on hyötyä!

 

VINKKEJÄ VIIKOSTA (JULKAISTU 9.9.2009)

Pysyvät edustajat valmistelevat EU-Yhdysvallat-huippukokousta

Vinkkejä viikosta Kiireinen syyskausi on pyörähtänyt puheenjohtaja Ruotsin johdolla tosissaan käyntiin ja tärkeiden ratkaisujen pohjustus on täyttä vauhtia meneillään unionissa. Mm. talouskriisi ja uuden ilmastosopimuksen solmiminen ovat kuitenkin niin suuria globaaleja haasteita, ettei edes EU:ssa saavutettava sopu riitä yksin niitä ratkaisemaan. Siksi yksi syksyn keskeisistä kokouksista on marraskuun alkuun kaavailtu EU:n ja Yhdysvaltain huippukokous.

Pysyvien edustajien Coreper II -kokous pohtii torstaina sitä, miten marraskuun huippukokous tuottaisi parhaat mahdolliset tulokset. Suomi katsoo, että EU:n tulisi käyttää presidentti Obaman yhteistyötarjous hyväkseen ja osoittaa konkreettista yhteistyövalmiutta. Esimerkiksi Kööpenhaminan ilmastokokouksen onnistuminen edellyttää EU:n ja Yhdysvaltain toimivaa  yhteistyötä, globaali kumppanuus on siis välttämätöntä.

Yhä jatkuva talouskriisi tulee Suomen mielestä niin ikään pitää transatlanttisen huippukokouksen agendalla. Olennaisia tavoitteita ovat transatlanttisen talousneuvoston työn kehittäminen ja protektionismin torjuminen.

Suomen oma transatlanttinen aloite (transatlanttinen kestävän kehityksen kumppanuus) pyritään myös saamaan huippukokouksen agendalle. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen ideoima poliittisstrateginen aloite tarjoaa erinomaisen tilaisuuden edistää niin EU:n kuin Yhdysvaltainkin kehityspoliittisia intressejä.

Pysyvät edustajat valmistelevat myös mm. ensi viikolla pidettävää yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvostoa (YAUN), josta julkaisemme päivitetyt vinkit perjantaina 11.9.