Vinkkejä viikosta

EUE:n viikon vinkit Suomen EU-edustusto Brysselissä kokeilee heinäkuun ajan uutta tiedotusvälineille ja muille EU:sta kiinnostuneille tarkoitettua vähintään viikottain päivitettävää nettipalvelua. Palsta ilmestyy ensi kertaa keskiviikkona 1.7. Ruotsin puheenjohtajakauden alkamisen kunniaksi. Tervetuloa tutustumaan!

Tarkoituksena on antaa kompakteja vinkkejä siitä, mitä mielenkiintoista EU:n ministerineuvoston eli EU-jäsenmaiden keskinäisessä päätöksenteossa ja valmistelussa on Suomen näkökulmasta tapahtumassa. Kyse on valikoiduista poiminnoista, eikä kattavasta agendan esittelystä. Muotoilut ovat ennakkotietoihin perustuvia epävirallisia odotuksia ja kokousten asiasisällöt voivat aina viime hetkessäkin muuttua. Materiaalia ei siis pidä tulkita kirjaimellisesti.

Palstalle nostetaan tarpeen mukaan aiheita sekä ministerikokousten asialistoilta että suurlähettilästason EU-kokousten agendoilta. Ministerikokouksia koskevat vinkit päivitetään palstalle joustavasti tarpeen mukaan. Säännöllinen viikottainen päivityspäivä on tiistai, koska pysyvien edustajien Coreper II - kokous järjestetään yleensä keskiviikkoisin ja pysyvien edustajien sijaisten Coreper I - kokous keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Toivottavasti vinkkipalstastamme on hyötyä! Arvostamme suuresti palautetta (osoitteeseen [email protected]) ja päätämme heinäkuun jälkeen palstan jatkosta.

 

Viikon Coreper II - kokous (julkaistu 7.7.2009)

Pysyvät edustajat kokoontuvat keskiviikkona 8.7. valmistelemaan mm. erillistä budjetti-ECOFIN:ia perjantaina 10.7. Suomea kokouksessa edustaa hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi.

 

Ruotsin johdolla laman kimppuun (julkaistu 6.7.2009)

Valtiovarainministerit kokoontuvat tiistaina ensi kertaa Ruotsin puheenjohtajakaudella ECOFIN-neuvostoon, jossa Ruotsi esittelee ohjelmansa puolivuotiskaudelle. Ruotsi keskittyy ennen muuta finanssi- ja talouskriisin hoitoon. Suomi tukee voimakkaasti Ruotsin tavoitteita luottamuksen palauttamiseksi rahoitusmarkkinoille sekä julkisen talouden vakauden, kasvun ja työllisyyden edistämiseksi. ECOFIN keskustelee kesäkuun huippukokouksen pohjalta myös Euroopan järjestelmäriskikomitean ja finanssivalvojien järjestelmän perustamisesta. Makrovalvonnan tehostamisella tähdätään mm. myötäsyklisyyden vähentämiseen rahoitusjärjestelmässä, samaan Suomen tukemaan päämäärään pyritään myös mm. vakavaraisuuspuskurien rakentamisella.

Avainkysymys Ruotsin kaudella on myös Kööpenhaminan ilmastokokous, johon tähtäävissä neuvotteluissa pitää pystyä sopimaan tarvittavasta rahoituksesta. Suomen tarkoitus on antaa puheenjohtajalle niinikään kaikki mahdollinen tuki ratkaisun löytämiseksi.

Valtiovarainministerien agendalla on niinikään tulevien G20-huippukokousten valmistelu, jotta unioni voi osallistua mahdollisimman yhtenäisenä talouskriisiä koskeviin kansainvälisiin neuvotteluihin. Talouskasvua tukevien toimien jatkaminen, rahoitussektorin uudistaminen ja kansainvälisten rahoituslaitosten vahvistaminen ovat puheenjohtajan asialistalla. Suomi on tässäkin puheenjohtajan tukena, samaten painotettaessa vakaus- ja kasvusopimuksen merkitystä. Velkaantuminen on saatava kuriin ja julkinen talous kestäväksi.

ECOFIN-kokouksessa edustaa Suomea valtiosihteeri Velipekka Nummikoski. Valtiosihteeri Nummikoski on Suomen edustaja myös Euroryhmässä, joka pohtii maanantai-iltana 6.7. mm. talous- ja inflaationäkymiä.